Nyereséges lett a Bing, a Windows Phone viszont nem fogy

Végre profitot termel a Bing, jelentette be csütörtökön Amy Hood, a Microsoft pénzügyi vezetője. A 2016-os üzleti év első negyedében 1 milliárd dolláros bevételt generált a keresőmotor, amiből maradt is pénze a vállalatnak.

Amellett, hogy a Windows 10 (Edge és Cortana) alapértelmezett keresője a Bing, a Windows Mobilokon is ez a motor teljesít szolgálatot. Sőt, a Yahoo keresések nagyjából fele is a Microsoft termékét használja, ahogy az Apple is elköszönt a Google keresőmotorjától, hogy a redmondiak megoldását részesíthessék előnyben.

A comScore adatai alapján a Bing 20,7 százalékos részesedést tudhat magáénak az asztali számítógépes keresésekből Amerikában, ezzel a második helyen áll a 63,9 százalékkal toronymagasan vezető Google mögött. Harmadik a Yahoo 12,6 százalékkal, amit az Ask (1,7 %) és az AOL (1,2 %) követ.

Bár az árbevétel 12 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi eredményhez viszonyítva, 20,4 milliárd dolláron zárt, a profit két százalékkal nőtt, 4,62 milliárdra. A legkomolyabb visszaesést a Windows licencelés és a telefonos részleg szenvedte el, 17 százalékkal 9,38 milliárdra esett vissza. Ebből a mobilok jelentették a nagyobb gondot, 58 százalékkal kevesebb a bevétel készülékekből is az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez annyira nem is meglepő azok után, hogy a Microsoft 7800 alkalmazottól vált meg, főleg a mobilos részlegről.

Még a Surface sem tudta hozni a korábbi számokat, 672 millió dollár bevétel származott a táblagépekből az egy évvel korábbi, 908 millióhoz képest. Persze ez trend a jövőben még sokat változtathat a frissen bejelentett termékek révén, mint például a Surface Pro 4, vagy a Surface Book.

Nőtt viszont a felhő üzletág, 8 százalékos bővülést könyvelhettek el Redmondban. Ez egyébként az Azure számítási kapacitás kihasználásának duplázását is jelentette. Emellett jó negyedévet zárt az Office 365 is, a vállalat 18 millió egyedi előfizetőt tart nyilván.

Azóta történt

Előzmények