Indul a vizsgálat, nem tetszik az EU-nak az NVIDIA és az Arm üzlete

Margrethe Vestager, az EB versenyjogokért felelős biztosa szerint az EU elemzései azt mutatják, a felvásárlás torzító hatást gyakorolhat a piacokra.

Rossz hírt kapott az NVIDIA, az EU trösztellenes hatósága ugyanis teljes, kiterjedő vizsgálatot indított az Arm brit chiptervező 54 milliárd dolláros felvásárlása kapcsán. Az aggodalmak szerint az üzlet magasabb árakhoz, kevesebb választáshoz és az innováció visszaszorulásához vezethet.

Miután a brit versenyhatóság is kiterjedt vizsgálatba kezdett (a britek szerint az üzlet árthat a versenynek és a riválisoknak), az EB állítólag elégedetlen volt az NVIDIA ígéreteivel, amelyek a jövőbeli verseny fenntartását segítették volna. Az NVIDIA nem árulta el a részleteket, mindössze annyit, hogy semleges szereplőként tartaná a piacon a vállalatot. Most közölték: együtt dolgoznak az EB-vel, várják a lehetőséget, hogy eloszlassák az aggodalmakat, és bizonyítsák, hogy a felvásárlással az Arm csak felgyorsul, a verseny és az innováció pedig tovább nő, az EU-ban is.

Az EB március 15-ig dönti el, hogy engedélyezi vagy megtiltja a felvásárlást.

Margrethe Vestager, az EB versenyjogokért felelős biztosa kijelentette: bár az Arm és az NVIDIA közvetlenül nem versenyeznek, előbbi szellemi tulajdona fontos alap az NVIDIA-val rivális termékek gyártóinak, legyen szó adatközpontokról, autós vagy IoT-s megoldásokról. Hozzátette: az elemzésük azt mutatja, hogy az Arm felvásárlása ahhoz vezethet, hogy annak szellemi tulajdonát nehezebb és korlátozottabb lesz elérni, továbbá az egész torzító hatást gyakorolhat számos olyan piacra, ami félvezetőket is használ.

Azóta történt

Előzmények