Az elfelejtett számítógép-építő: Simonyi Endre

Amikor Steve Jobs és Steve Wozniak Kaliforniában építette a legelső Apple számítógépeket, Simonyi Endre Magyarországon épített mikroszámítógépet, a hetvenes években pedig az amerikai Homebrew Computer Clubbal (HCC) együttműködve egyengette a számítástechnika útját a vasfüggöny mögött.

Simonyi Endre érdekességekben bővelkedő életútjáról és az úttörő magyar számítógép-építőkről emlékeznek meg 2022. május 28-án, délelőtt 11 órától 15 óráig a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán, amely Simonyi hagyatékából származó informatikatörténeti műtárgyakkal egészül ki.

A magyar személyi számítógépek úttörőjének tartott, pályáját vegyészmérnökként és folyamatszabályozási szakmérnökként kezdő Simonyi Endre négy éve, életének 82. évében hunyt el. A Neumann Társaság a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában működő Informatika Történeti Kiállításán egy új emléksarok kialakításával tiszteleg emléke előtt: ebben Simonyi Endre személyes emlékei, dokumentumai mellett saját tervezésű számítógépének jelenlegi tudásunk szerinti egyetlen megmaradt darabja is megtekinthetővé válik.

A Simonyi-féle számítógép konfigurációja, billentyűzetnek használt írógéppel. Fotó: A Mikroszámítógép Magazin 1984/2-es számából
[+]

Simonyi Endre első számítógépét 1975-ben kezdte el építeni (abban az évben, amikor Steve Wozniak belekezdett az Apple I számítógép konstruálásába). Az édesapjával, Simonyi Mártonnal és Székely Lajossal együtt épített készlet egy Motorola mikroprocesszor köré épült, 4 kilobájt memóriával rendelkezett, a Simonyi Endre által fejlesztett BASIC-nyelvjárást pedig 8 perc alatt töltötte be magnetofonkazettáról.

Simonyi módot talált arra is, hogy Magyarországról felvegye a kapcsolatot a kaliforniai Homebrew Computer Club (HCC) nevű számítógép-építő közösséggel, amelyhez Bill Gates, a Microsoft alapítója, de Steve Jobs és Steve Wozniak, az Apple társalapítói is több szálon kötődtek. 1980-ban el is jutott hozzájuk, a magyar HCC számítógép-építő klub megalapításával pedig jócskán hozzájárult a számítástechnika hazai elterjesztéséhez.

A Neumann Társaság témanapjá Simonyi Endre munkásságára emlékeznek.

11 órától 13 óráig az alábbi előadásokat tekinthetik meg az érdeklődők (az előadásokról videófelvétel is készül):

  • Építsünk számítógépet!” – Simonyi Endre forradalma. Képes Gábor (NJSZT, Kemény János-díjas) előadása.

  • A család nevében Simonyi András mesél a számítógépgururól.

  • Kerekasztal-beszélgetés: Rétallér István, a HCC egykori titkára és a HCC egykori tagjai mesélnek az első házi számítógépek építéséről Képes Gábor moderálásában. A szervezők várják a HCC egykori tagjainak jelentkezését!

13 órától tartják az emléksarok avatását: ebben Simonyi Endre személyes emlékei, dokumentumai mellett saját tervezésű számítógépének jelenlegi tudásunk szerinti egyetlen megmaradt darabja (memóriakártya, építette: Büki Péter) és Rétallér István aktatáskába épített TRS-80 klón számítógépe lesz kiállítva.

13:30-tól 15 óráig tárlatvezetéseket tartanak:

  • Az első magyar otthoni számítógépek. Többek között az ABC-80, Homelab, Aircomp, Brailab, Primo, HT, TVC számítógépek bemutatása. Házigazda: Képes Gábor

  • Abakusztól az okostelefonig. Az ITK állandó kiállítása és a Telefónia kiállítás. Házigazda: Kónya Orsolya

A témanap az ITK-ba váltott normál belépővel látogatható: Szent-Györgyi Albert Agóra - Jegyárak (agoraszeged.hu).

További információk Simonyi Endréről: Simonyi Endre - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum.

Azóta történt

Előzmények