Hirdetés

Múzeumi témanap a videójáték múltjáról, jelenéről és jövőjéről

Április 23-án, napra pontosan a Sinclair ZX Spectrum piacra dobásának negyvenedik évfordulóján tartja első idei témanapját a szegedi Informatika Történeti Kiállításán a Neumann Társaság.

A szegedi Agorában működő Informatika Történeti Kiállításon, Sir Clive Sinclair legendás házi számítógépe, a ZX Spectrum piacra kerülésének 40. évfordulóján, 2022. április 23-án járják körül a videójátékok történetét a kezdetektől napjainkig a témanap szervezői. Azért ezt a napot választották a szervezők, mert bár tervezője nem annak szánta, a Sinclair ZX Spectrum számítógép a világ egyik legnépszerűbb gaming platformja lett, melyből Nagy-Britannia gazdasága és kultúrája is profitált. A magyar Novotrade-nek köszönhetően magyar fejlesztők is készítettek azóta legendássá lett játékokat erre a gépre.

Az előadások mellett klasszikus játékok kipróbálására is lesz lehetőség a tárlatra szóló normál belépőjeggyel. A résztvevők 9 és 17 óra között szakmai tárlatvezetések keretében megtekinthetik az Informatika Történeti Kiállítás állandó tárlatát és a távközlés történetéről szóló Telefónia időszaki kiállítást is.

A SPECTRUM 40 témanap előadásai (11:00 és 13:00 között):

  • Képes Gábor (marketingigazgató, Kemény János-díjas informatikatörténész, NJSZT)
    40 éves a ZX Spectrum! A híres gépről és kortársairól, a videójáték-történelem első legendáiról szól az előadás.

  • Juhász Gergő "Alta" (kutató, game design szakértő, NetCoGame JátékosLét Kutatóközpont)
    Manyi néni mit gondol? Avagy a játékos sztereotípiák és a valóság viszonya A játékok hatásait és a játékos közösséget rengeteg tévhit és negatív sztereotípia övezi, de a valóság pont az ellentétét mutatja ezeknek. A JátékosLét Kutatóközpont nemzetközi szinten egyedülálló kutatásait ismertető előadásból kiderül majd, milyenek is valójában a játékok és a játékosok.

  • Molnár Attila (LINKDOWN Virtuális Valóság és Szolgáltató Kft, LINKUP Virtuális Valóság és Elektronikus Sport Egyesület, HUNESZ – Magyar Esport Szövetség)
    A VR technológia működése és gyakorlati alkalmazása Az előadó Magyarországon az elsők között vett részt a virtuális valósággal foglalkozó szolgáltatói szegmens megteremtésében, e tapasztalatok nagy segítséget nyújtottak a későbbiekben a technológia alkalmazhatóságának kibővítéséhez. Ebbe avatja be a közönséget, bemutatva a LINKUP VR Egyesület és a LINKDOWN Kft. működését – bepillantást engedve a R-ral kapcsolatos innovációkba és iparági igényekbe is.

Az előadásokat követően (13 órától 15 óráig) – Mári Zsolt és Nagy Károly magángyűjtőknek köszönhetően – régi videójátékok, számítógépek „megsimogatására”, kipróbálására is lesz lehetőség, beleértve az ünnepelt ZX Spectrumot is.

Azóta történt

Előzmények