Januártól új e-ügyintézési felület lesz elérhető

A magyarorszag.hu lehetőségeit kibővítő, azt később majd leváltó új platform egyelőre tesztjelleggel indul el.

A közigazgatási informatikai fejlesztésekért is felelős Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) felhívja arra a figyelmet, hogy 2018. január 2-ától a hazai e-ügyintézés új kiindulópontjának szánt személyre szabható ügyintézési felület válik elérhetővé.

Az állampolgárok és a gazdálkodó szervezetek megnyíló új felület a NISZ közleménye szerint a hazai elektronikus ügyintézés történetében mérföldkőnek számító fejlesztés, melynek során olyan e-közigazgatási, e-ügyintézési platformot hoztak létre, amely követi a kor trendjeit, letisztult arculattal, komoly informatikai tudás nélkül is használható módon, közérthető tartalommal jelenik meg és a modern piaci szolgáltatóknál megszokott felhasználói élményt nyújtja a közigazgatási ügyeket intézők számára. Az asztali számítógépeken és mobil eszközökön egyaránt elérhető felület januártól a hazai elektronikus ügyintézés központi belépési pontjaként fog működni.

Az ügyintézési felületre elsőként csak ügyfélkapus azonosítással, a jövőben azonban többféle azonosítási mód közül választva lehet majd belépni (eSzemélyi, telefonos azonosítási kód).

Az új felület a közlemény szerint nem pusztán egy könnyen áttekinthető, vonzó ügyintézési platform lesz, hanem az e-közigazgatási portálokat és szolgáltatásokat összefogó komplex keretrendszer, amelyre az e-ügyintézési szolgáltatók tudják kihelyezni saját szolgáltatásaikat. Az új felület 2018. január 2-től pilot-jelleggel lesz elérhető, ezért az indulást követő hetekben az első tapasztalatok, a tesztek és a felhasználói visszajelzések alapján végzik el a rendszer finomhangolását. A platform kialakítása tehát egyfajta evolúciós folyamatnak tekinthető, melynek eredményenként itt január elejétől kezdve újabb és újabb elektronikus szolgáltatások érhetőek majd el, így a különböző élethelyzetekhez köthető ügytípusok százait lehet majd teljesen elektronikusan intézni.

Az új platform év eleji indulását követően az ügyintézés eddig megszokott felülete, a magyarorszag.hu portál változatlanul elérhető és használható lesz. A párhuzamosságot addig tartják fent, míg az új e-ügyintézési platform elérhetősége, szolgáltatásai és funkciói a felhasználók szélesebb körében ismertté nem válnak.

A NISZ kitér arra, hogy az új platform fejlesztése során kiemelt hangsúlyt kapott az informatikai biztonság, amelyet a jogszabályoknak megfelelően és jövőbe mutató technológiák alkalmazásával alakítottak ki. Ennek köszönhetően a felhasználók biztonságosan kényelmesebben és gyorsabban intézhetik majd ügyeiket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NISZ

Azóta történt

Előzmények