Mobilalkalmazás segíti a foglalkoztatás-bejelentést

A résztvevők mai sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) és a Budapesti Műszaki Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások tanszéke (BME) közös fejlesztésének célja az idényjellegű, illetve átmeneti foglalkoztatáshoz kapcsolódó egyik leggyakoribb tranzakció egyszerűbbé tétele. Az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentésére eddig csak telefonon, illetve az Általános Nyomtatványkitöltőn keresztül volt lehetőség, miközben az ilyen típusú ügyintézés jellemezően az irodai környezettől távol, a munkavégzés helyszínén történik – indokolták a kezdeményezés elindítását.

Gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb

Az új, az „EFO 2014” nevű mobilalkalmazás segítségével a tájékoztató szerint egy-egy bejelentés átlagosan 20 másodpercet vesz igénybe, így használatával a mezőgazdasági, turisztikai és vendéglátó-ipari vállalkozások adminisztratív terhei jelentősen csökkennek, a foglalkoztatások bejelentése hatékonyan, gyakorlatilag várakozás nélkül, a vonatkozó szabályozások maximális betartása mellett valósulhat meg.

EFO 2014

Az új mobilalkalmazás jelentős mértékben tehermentesítheti a Kormányzati Ügyfélvonalat, mely évente mintegy 300 ezer foglalkoztatás-bejelentéssel kapcsolatos hívást fogad. A hívások számának csökkenése hosszabb távon lehetővé fogja tenni a kormányzati call center erőforrásainak átszervezését, mely hozzájárul a többi ügyfélszolgálati feladat magasabb színvonalú és hatékonyabb ellátásához. Az „EFO 2014” által feldolgozott és továbbított adatok utólag ellenőrizhetők és visszakereshetők, de az alkalmazás saját maga is kontrollálja a bevitt információkat, így például az adóazonosítók és a TAJ számok integritás-ellenőrzését is elvégzi.

Folytatódik az együttműködés

A mai napon tartott sajtótájékoztatón Szabó Zoltán Attila, a NISZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Társaságunk a tavalyi év végén több olyan fejlesztést – e-Levéltár, GOV CA – zárt le sikeresen, melyek az államigazgatási informatika területén innovációnak tekinthetők. Az idei évben nagy hangsúlyt fektetünk a már megépített rendszereken futó új fejlesztések kialakítására, ennek a folyamatnak az egyik állomása a mai napon bemutatott, ingyenesen használható »EFO 2014« mobilalkalmazás is. Társaságunk 2014-ben tovább folytatja a kormányzati infokommunikáció konszolidációját, ennek keretében megvalósítjuk és lezárjuk az idén befejezéshez érkező fejlesztési projektjeinket, illetve a 2014-2020-as időszakra szóló új, a GINOP struktúrájára épülő projekteket indítunk el.”

EFO 2014

Az ismertetőből kiderül, hogy az „EFO 2014” használatához speciális ismeretekre vagy előzetes tudásra nincs szükség, mivel az adatok Android vagy iOS platformot használó okos telefonnal egyszerűen beküldhetők az Ügyfélkapun keresztül a NAV felé, a sikeres küldésről pedig azonnal visszaigazolás érkezik az alkalmazás felületén keresztül. Az „EFO 2014” alkalmazást 2013. november vége óta több mint 2000 felhasználó töltötte le az alkalmazástárakból, és a felhasználói visszajelzések alapján kifejezetten magas, 4,6 átlagpontszámú értékelést kapott a lehetséges 5 pontból. Az alkalmazás fejlesztése mindössze 2,4 millió forintot igényelt, az összeget a BME részére biztosított, a fejlesztéshez használt eszközök megvásárlására fordították a projekt résztvevői. Az EFO 2014 sikerére alapozva a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Budapesti Műszaki Egyetem az elkövetkező időszakban több közös fejlesztés indítását is tervezi.

Azóta történt

 • Jön a „bőröndös” okmányiroda

  A közigazgatási rendszer informatikai fejlesztésének következő lépcsőjében a modernizálás mellett az egységesítésre helyezik a hangsúlyt, emellett bővítik az elérhető szolgáltatások számát is.

 • Itt a mobilos útdíjfizetés

  Bemutatták az e-útdíj rendszer mobilfizetést biztosító alkalmazását, a HU-GO Mobilt.

 • Belőlem is lehet mobilalkalmazás-fejlesztő?

  Idén első alkalommal rendezik meg az ingyenes 1app 1etem alkalmazásfejlesztő nyári iskolát. Még van néhány hely, lehet jelentkezni, de igyekezni kell, ha valaki nem akar kimaradni.

 • Felgyorsulnak az állami IT-hálózatok

  November végén zárul a kormányzati intézmények telephelyein a végberendezések modernizációja, amelyben a NISZ Zrt. uniós támogatással cserélte korszerűbbekre az állami intézmények hálózati berendezéseit.