Itt a mobilos útdíjfizetés

Hirdetés

Tavaly nyári elindulása óta az e-útdíj rendszer a fuvarozók visszajelzései, igényei alapján számos kényelmi funkcióval bővült – jelentették be ma sajtótájékoztatón a fejlesztésért felelős cégek. Az úthasználók rugalmasabb kiszolgálása érdekében a most bemutatott HU-GO Mobil alkalmazás elsősorban az alkalmi viszonylati jegyet vásárlók számára jelent megoldást. A HU-GO Mobil a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMF) és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) által koordinált első fejlesztés, amely a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) számára készült.

Az Android és iOS operációs rendszereken futó – és Windows Phone platformra is fejlesztés alatt álló – HU-GO Mobil alkalmazás segítségével a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek esetében a megtett úttal arányos útdíj megfizetésére van mód. Az ingyenesen letölthető applikáció segítségével az útdíjat a járművezetők regisztráció nélkül, virtuális bankkártyás fizetéssel téríthetik meg. Az alkalmazás jelenleg elérhető verziója regisztráció nélkül biztosítja a viszonylati jegy megvásárlásának lehetőségét egyidejű bankkártyás fizetés mellett.

A HU-GO Mobil használata során a felhasználó a viszonylati jegyet a NÚSZ-tól vásárolja meg, mint egyetemes útdíjszolgáltatótól, az egyéb értékesítési csatornákkal megegyező mértékű díj ellenében. A viszonylati jegyet ebben az esetben is az úthasználat megkezdése előtt kell megváltani, és csak a kifizetést követően jogosít fel úthasználatra. Az adott útszakaszra utólag megváltott jegy jogosulatlan úthasználatnak minősül. Az egy irányba megváltott viszonylati jegy kizárólag a megtervezett útvonalra, egy irányban biztosít egyszeri úthasználati jogosultságot.

További fejlesztések jönnek

Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója a bejelentéskor elmondta: „Az a feladatunk, hogy elektronikus és mobilfizetési rendszert hozzunk létre, amelynek révén a közszolgáltatásokat könnyen, költséghatékonyan, országosan egységes feltételek között fizethetik ki a felhasználók. Olyan rendszert kell felépítenünk, amely a mobilfizetési piac szereplői számára nyitott, azaz a különféle mobil- és mobilfizetési szolgáltatók bármely, a mi rendszerünkön keresztül elérhető közszolgáltatás fizetésének lehetőségét nyújthatják ügyfeleik számára. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. fejlesztései azonban nem állnak meg a parkolás és az autópálya használati díj mobilfizetésénél, hiszen a kormányzat a minap társaságunkat jelölte ki a Nemzeti Elektronikus Jegy Platform, a NEJP megvalósítására. A NEJP lehetőséget ad arra, hogy olyan országos, komplex rendszer épüljön ki, amely integrálja a közösségi, és az egyéni közlekedéshez kapcsolódó közszolgáltatásokat, így ténylegesen megvalósulhat, hogy Magyarországon az elektronikus és mobilfizetési szolgáltatások révén intelligens városok fejlődhetnek.”

Azóta történt

Előzmények