Kínos baki: közel százezer vétlen weboldalt tiltottak le a netről

Az Egyesült Államok hatóságai a kalóz-, illetve törvénysértő oldalak elleni, hetek óta tartó akciójuk során 84 ezer olyan weboldalt is blokkoltak, melyekről kiderült, hogy semmi közük az illegális tartalomterjesztéshez – számolt be a történtekről a TorrentFreak.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a belbiztonsági szervezet nyomozóhivatala (Bevándorlási és Határvédelmi Hivatal – U.S. Immigration and Customs Enforcement, ICE) a héten jelentette be, hogy újabb sikeres akciójukkal több olyan domént sikerült korlátozniuk, melyeken gyermekpornográfiával kapcsolatos anyagokat terjesztettek. Ám kiderült, hogy az ICE kiberbűnözés elleni csoportja a „Védjük meg gyermekeinket” nevű akció során olyan, egy ingyenes DNS-szolgáltatóhoz tartozó oldalakat – körülbelül 84 ezret – is büntetett, melyeknek semmi köze a fent említett bűncselekményekhez. Az ICE bírósági határozat birtokában hajtotta végre az intézkedéseket, ám a megcélzott domének közé valamilyen hiba folytán egy olyan is belekerül, amelyet nem érintenek a vádak.

Az érintett domént (mooo.com) a FreeDNS működteti, és ehhez tartozik aldoménként a 84 ezer lezárt oldal: amennyiben ezekre kattintottak a felhasználók, akkor a hatóság következő bannerére irányították át őket:

DHS ICE

A FreeDNS meglepett tulajdonosa február 12-én gyorsan kiadott egy közleményt, melyben leírta, hogy ők soha nem adtak teret illegális tevékenységeknek, és a szolgáltatás mihamarabbi visszaállítását ígérte, ennek idejét körülbelül három napra becsülte.

Az érintett, főként magánszemélyek és kisvállalkozások által fenntartott weboldalak tulajdonosainak nemcsak kárt, de megszégyenítést is jelentett az akció, melyről, az esetleges felelősségről a belbiztonság mindeddig nem adott ki hivatalos közleményt.

Azóta történt

Előzmények