Az elsők között lehetünk az NFC bevezetésében

Jövőre beszivárog a magyarországi mindennapokba az NFC (Near Field Communication) technológia, mellyel eddig zömében csak pilotprojektek keretében – többek között az idei Szigeten – találkozhatott a magyar közönség. A megoldás egységes műszaki sztenderdjeinek kidolgozására és bevezetésének előmozdítására idén júniusban megalakított Mobil Tárca Egyesület idén elsősorban a felhasználók tájékoztatására, a promócióra összpontosít, de a tervek szerint 2012 második felétől már széles körben elérhetőek lesznek az erre épülő szolgáltatások.

A három hazai mobilszolgáltató, az OTP Bank, a SuperShop és a MasterCard által alapított, de további tagokat is váró szervezet a héten egy sajtóbeszélgetésen ismertette az elképzeléseit. A rendezvényen Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója azt mondta: az NFC egy óriási, kihagyhatatlan lehetőség. A nemzetközi példák – de itthon a mobilparkolás példája is – azt mutatják, hogy a megoldás széleskörű bevezetésének akkor a legjobbak az esélyei, ha az érdekelt vállalatok összefognak.

A szervezet szerint a technológiával a mindennapokban használt plasztikkártyákat a mobiltelefonokra lehet költöztetni. Az NFC felhasználási lehetőségei között van az érintés nélküli bankkártyák (például PayPass) mobiltelefonos használata, vagy a hűségkártyák, kuponok, közlekedési és belépőjegyek kiváltása. Mindezek egyetlen készülékben, a mobiltelefonban lesznek tárolhatók, használatukhoz pedig elég lesz a telefont az NFC-terminálokhoz érinteni, közelíteni.

Az infrastruktúra oldaláról a technológia elterjedésének két feltétele van: egyrészt a kompatibilis készülékeknek, másrészt az elfogadóhelyeknek el kell érnie egy kritikus tömeget. A Mobil Tárca Egyesület azon dolgozik, hogy Magyarországon mindkét feltétel teljesüljön jövőre, és így Európa jó részét megelőzve vezethessük be az NFC-t. Az idei év a kísérleti alkalmazások időszaka, míg 2012 a „mobiltárca” éve lesz – ígérték.

Az egyesület egyelőre tesztüzemben elindította weboldalát, mely teljes tartalommal novembertől lesz elérhető.

Azóta történt

Előzmények