A német parlament a netcenzúra bevezetéséről szavaz holnap

A német kormány tervei az internetes tartalmak szabályozásáról már az elmúlt hónapokban is felkorbácsolták az indulatokat, s a tiltakozás a napokban tovább erősödött, mivel a parlament holnap szavaz a változtatásokról, s a nagykoalíciós kormány tagjai egységesen állnak ki a szigorítás mellett.

Az új szabályozás ötletgazdája és legfőbb támogatója Ursula von der Leyen családügyi miniszter (őt a kampányával elégedetlenek csak „Zensursulának” hívják), aki az internetes gyermekpornográfia elleni harc jegyében kívánja a korábbinál keményebb korlátozásokat. A tervek szerint a kormányzatnak létre kellene hoznia egy cenzurális eszköztárat, hogy blokkolni tudják a gyermekpornót tartalmazó oldalakat. A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) felügyelné azt a listát, amelyen az ilyen oldalak lennének felsorolva, a szolgáltatókat pedig együttműködésre kötelezik.

Az elképzelések napirendre kerülése óta egy fokozatosan bővülő tömegbázisú s mind hangosabban protestáló mozgalom bontakozott ki az intézkedések elleni tiltakozásul. Elkészült egy online petíció is a kormánynak címezve, melyet az első három nap alatt 50 ezren írtak alá, jelenleg több mint 130 ezer ember szignálta már a kérvényt. Emellett az online nyilvánosság számtalan terén fejtik a véleményüket az elégedetlenek: blogokban, a Twitteren, szinte az összes sajtótermékben, levelezőlistákon, wikit, honlapokat hoztak létre, sőt nemrég egy tüntetést is szerveztek.

Zensursula

Az alkotmányos szabadságjogokat féltők elismerik a probléma létezését, ám úgy vélik, nem ilyen módon kell megoldani. Egy munkacsoport például egy akció keretében demonstrálta, hogy törvényi szigorítás nélkül is eredményesen fel lehet lépni a gyermekpornó ellen: úgy tüntettek el 60 ilyen tartalmú weboldalt a netről mindössze fél nap alatt (a címeket a Wikileaks által közreadott dokumentumból vették), hogy írtak az adott szolgáltatónak egy e-mailt, amelyben felhívták a figyelmüket a törvénysértő oldalakra. Vagyis, érvelnek az akcióban résztvevők, pontosan látszik, hogy tényleges munkát kell végezni, nem pedig cenzúrázni és blokkolni, mivel ez utóbbi egy igen sötét útra való rátérés első lépése lehet. Ha ugyanis kiépül egy hatékonyan ellenőrző és blokkoló infrastruktúra, azt az állam más, az általa nem megfelelő tartalmak ellen is felhasználhatja: a következő döntés már az lehet, hogy elkezdjék a szerencsejátékkal foglalkozó, az iszlamista, a lövöldözős online játékok, a zeneletöltők stb. oldalait blokkolni – majd jöhet még más is.

Az eddigi történésekről a netzpolitik.org jogvédő oldal készített kimerítő és igen tanulságos gyűjteményt linkekkel, videókkal.

Azóta történt

Előzmények