Vásároljon az interneten robottal!

A Southamptoni Egyetem kutatói mintegy 20 éves fejlesztői munkával alkották meg a világ első internetes kerekedésre tervezett szoftverügynökeit, melyek képesek a felhasználó direkt beavatkozása nélkül tárgyalni mind az eladó, mind a vevő nevében egy termék megvásárlásáról. A „Negotiation Ninjas” névre keresztelt intelligens programokat ősszel tesztelik először élesben az Aroxo online piactér felületén. „Ezek az ügynökök nem unatkoznak, rengeteg idő áll rendelkezésükre, és nem esnek zavarba sem” – nyilatkozott a BBC-nek Nick Jennings professzor, a fejlesztésekért felelős egyik kutató.

A robotügynökök egy sor egyszerű szabályt követnek munkájuk során, működésük alapját a heurisztika néven ismert tudományág képezi. E fogalommal akkor találkozunk gyakran az informatikában, ha egy bizonyos problémára optimális megoldást keresünk, de egyértelműen nem tudunk rámutatni a felmerülő kérdéskör megoldására adható egyetlen helyes válaszra (példának okáért a vírusirtók esetenként így kutatják fel az új fenyegetéseket.) „Ha matematikai úton nem tudod kikövetkeztetni a helyes lépést, a heurisztikához fordulhatsz. Mi e tudományágat arra használjuk, hogy megállapítsuk a tárgyalások során felajánlásra kerülő árakat” – engedett betekintést a szoftver lelkébe Jennings.

Az ügynök használatához először az eladónak kell nyilatkoznia néhány kérdéskörben: mekkora kedvezményt szeretne felvállalni, milyen körülmények között kínálja eladásra a terméket olcsóbban, például kívánja-e az árakat bizonyos eladási mutatóhoz vagy napszakhoz igazítani, valamint mégis mennyire vágyik arra, hogy értékesítse a portékát. A potenciális vásárlónak mindössze a keresett termék nevét kell bepötyögnie, valamint természetesen nyilatkoznia kell arról, mekkora árat szeretne fizetni a keresett áruért.

A szoftver ezt követően működésbe lép, és nekiáll szemezgetni az éppen aktuális ajánlatok között. Amennyiben a megadott feltételeknek megfelelő kínálatra bukkan, az eladónak lehetőséget kínál egy testreszabott ajánlat elkészítésére. A vásárló azonnal elfogadhatja vagy elutasíthatja a felkínált lehetőséget, opcionálisan további tárgyalásra ösztökélheti az ügynököt. Utóbbi esetben a program megvizsgálja az eladó által rögzített további kritériumokat a jobb ajánlattétel érdekében. A folyamat ezt követően egészen addig halad a maga útján, míg a két fél alkut nem köt egymással, avagy valamelyikük ki nem lép a tárgyalásból.

Az Aroxo, mely jelenleg főként elektronikai cikkekkel foglalkozik, a karácsonyi vásárlási szezonra már hadrendbe kívánja állítani a szoftverügynököket. A szolgáltatás használata kezdetben díjmentes, csupán akkor kell majd fizetni érte egy jelképes összeget, amikor az eladó kapcsolatba kíván lépni a vevővel.

Előzmények