Dátumváltási hiba bénít le közel harmincmillió bankkártyát

Körülbelül 30 millió bankkártyát érint az a szoftverhiba, melyet tegnap jelentett be egy német bankszövetség. A hiba a dátumváltással kapcsolatos, mivel az történt, amit a hírhedt Y2K-probléma idején vártak 2000-ben: a program nem tudta feldolgozni a 2010-re történő átállást.

A takarékszövetkezeti szövetség (Deutscher Sparkassen- und Giroverband – DSGV) közleménye szerint az év eleje óta fennálló gondok miatt eleinte az ATM-eket sem tudták használni a kártyatulajdonosok, de a tegnapi állapot szerint a DSGV automatáinak harmadánál már lehet pénzt felvenni, ám egyéb helyeken (étterem, benzinkút, üzletek stb.) még nem tudnak fizetni vele, s a teljes helyreállítás körülbelül egy hetet vesz majd igénybe. Az érintett kártyák döntő többsége már modern, nagyobb biztonságot nyújtó, chippel ellátott, s a meghibásodás ezeket érinti, míg a régebbiek, a csak mágnescsíkkal rendelkezők gond nélkül használhatóak. A DSGV által kiadottak közül körülbelül 20 millió EC-kártyával („electronic cash”, korábban Eurocheque, ezekre nem lehet hitelben vásárolni), valamint körülbelül 3,5 millió hitelkártyával akadtak gondok.

Két másik bankszövetség, a BDB (Bundesverband Deutscher Banken) és a BVR (Bundesverband der Deutschen Volksbanken) is jelezte érintettségét: az előbbi 2,5 millió, az utóbbi 4 millió problémás kártyáról számolt be. Így az összesen 93 millió német EC-kártya közel harmada érintett az ügyben.

A „késleltetett Y2K” nem csak Németországban jelentkezett, hasonló problémával találkoztak Ausztráliában is, ahol egy bank rendszere a 2010-et 2016-nak értelmezte, de a Symantec és a SpamAssassin munkatársainak is meg kellett birkózniuk egy-egy dátumváltási hibával.

Azóta történt

Előzmények