Hirdetés

Kijelző és gomb van az új MasterCard-kártyákon

Tegnap Budapesten mutatta be a MasterCard és Maestro kártyák új generációját a MasterCard Europe. A kijelzővel és érintőgombokkal ellátott plasztik számlaegyenleget közöl, internetes vásárláshoz használható egyszeri kódot generál, és számos más alkalmazás futtatására is lehetőséget biztosít.

A kártyát elsőként a BNP Paribas leánybankja, a török TEB ügyfelei próbálhatják ki júniusban, de a brit Newcastle Building Society is jelezte, hogy szeretné tesztelni az új kártyatípust. Magyarországon – amint az Index írja – a vállalat egyelőre csak „beszélget” a bankokkal a bevezetés lehetőségeiről.

Maestro-kártya„A betéti, hitel vagy előrefizetéses kártyákban elhelyezett kijelző és érintőpanel a chip megjelenése óta az első jelentős változás a kártyák felépítésében” – hangzott el a bemutatón, ahol kétféle kártyát mutattak be. Az egyiken csak egy digitális kijelző és egy gomb található. A kijelzőn megjeleníthető a bankszámlája egyenlege, az aktuális hitelkeret, a hűségpontok, de a kártyatulajdonos itt az internetes vásárlásokhoz egyszer használatos jelszót is kaphat, vagy megtekintheti előző tranzakcióinak listáját. A másik típusú kártyán több gomb van, ezekkel PIN kódos azonosításra nyílik lehetőség. Mindkét bankkártya egy beépített chipen tárolja az adatokat, amelyek POS-terminálon történő kártyás fizetéskor vagy ATM használatkor frissülnek.

Az Index tudósítása szerint a kártyákban lévő elem akár öt évig is bírja, de intenzív használat mellett is működik három éven át – márpedig a bankkártyák érvényességi ideje ennél általában rövidebb.

A MasterCard fogyasztói kutatásában az új kártyatípus egyenlegkijelző funkciója minden célcsoportban különösen jól szerepelt. E szerint a betétikártya-birtokosok 57 százaléka gyakrabban használná a plasztiklapot, ha lenne rajta számlaegyenleg-kijelző. A felmérés azt is kimutatta, hogy a kártya használatával jelentős megtakarításra is lehetőség van: a banki telefonos ügyfélszolgálati hívások 70 százaléka ugyanis mobiltelefonról érkezik, és felerészben a számlaegyenleg lekérdezésére irányul.

Azóta történt

Előzmények