A német legfelsőbb bíróság szerint az Adblock Plus legális

Az országban először jutott ilyen ügy a végső jogi fórum elé, így az ítéletnek messzemenő következményei lehetnek.

Német médiavállalatok évek óta húzódó pere ért véget, amikor csütörtökön a német legfelsőbb bíróság határozatában kimondta, hogy az Adblock Plus reklámblokkoló terjesztése és használata nem tisztességtelen.

A médiavállalatok – leginkább az Axel Springer vezetésével – az utóbbi években több hasonló pert indítottak már, de a mostanit leszámítva a többi még folyamatban van. A jelen ügyben két éve született meg egy alsóbb fokú ítélet, a panaszt akkor a hamburgi bíróság ugyancsak elutasította.

A felperesek a versenytörvények megsértésére hivatkozva kérték a bíróságtól az Adblock Plus, illetve a terjesztő Eyeo vállalkozás szankcionálását – magyarul leginkább az Adblock Plus betiltását szerették volna elérni, bár a keresetben konkrétan kártérítést követeltek.

Az alperes Eyeo védekezésében azzal érvelt, hogy termékük, szolgáltatásuk a felhasználóra bízza a döntés jogát, hiszen teljes mértékben az ő döntése, hogy mely oldalakon, illetve milyen típusú hirdetéseket blokkol, egyaránt készíthet whitelistet és blacklistet, ő maga határozza meg, hogy számára milyen reklám zavaró.

A felperesek ezzel szemben a versenyszabályok megszegésére hivatkoztak, mivel a program használata aláaknázza, ellehetetleníti a hirdetési üzleti modell alkalmazását.

A bíróság végül az alperesnek adott igazat, a keresetet elutasították. Indoklásuk lényege, hogy az Eyeo az Adblock Plus felajánlásával nem avatkozik bele közvetlenül az üzleti folyamatba, ugyanis a blokkolás használata, annak beállítása a felhasználók döntése és felelőssége. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a weboldalak működtetőinek természetesen jogukban áll különféle intézkedéseket tenni a reklámblokkolókat használó látogatóik ellen (kizárás, korlátozott hozzáférés stb.)

Az Adblock Plus képviselője üdvözölte a döntést, mivel szerinte a blokkolás minden felhasználót megillető jog.

Az Axel Springer vezetője viszont mélységes csalódottságát fejezte ki: „Ez nem más, mint a szabad média szíven döfése ” – nyilatkozta Claas-Hendrick Soehring. Mivel az ítélet jogerős, a bíróság nem adta meg a fellebbezés jogát, ezért már csak egy út maradt a jogorvoslatra, az Alkotmánybírósághoz fordulás. Soehring kijelentette, hogy ezt meg is fogják tenni.

Azóta történt

Előzmények