Nem ússza meg a milliárdos bírságot az IBM-SAP-ISH kartell

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa tavaly nyáron állapította meg határozatában, hogy az ISH Kft., az SAP Magyarország Kft. és az IBM Magyarország Kft. öt magyarországi egyetem által gazdálkodásirányítási, illetve kórházi informatikai rendszerek tárgyában kiírt közbeszerzési eljárások együttes elnyerése érdekében versenykorlátozó módon működött együtt. A súlyos jogsértésért a versenyhatóság az ISH-t 130 millió, az SAP-t és az IBM-et 690-690 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A cégek az ítéletet megtámadták, de a Fővárosi Bíróság (FB) a mai napon meghozott határozatában némi módosítással megalapozottnak ítélte a GVH határozatát. Az FB megállapította, hogy a vállalkozások között piacfelosztásra vonatkozó megállapodás jött létre, csak azt nem látta bizonyítottnak, hogy a felek a Synergon távol tartása érdekében hangolták volna versenyellenesen össze magatartásukat. Ezért körülbelül 10 százalékkal csökkentették a kiszabott bírságokat. Így az ISH 117, az SAP Magyarország és az IBM Magyarország pedig 620-620 millió forintos bírság megfizetésére köteles. Az ítélet nem jogerős.

A történet szálai több évre nyúlnak vissza, a GVH vizsgálatairól az első hírek 2004 végén láttak napvilágot az Index tudósításában. Ekkor házkutatást tartott a versenyhivatal kartellcsoportja a három informatikai cég székhelyén. A hivatal az IBM Magyarország, az SAP Hungary és az ISH (International System House) irodáiban iratokat és adathordozókat foglalt le. Az eljárás öt hazai felsőoktatási intézmény – az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Egyetem és a Semmelweis Egyetem – gazdasági rendszerekre kiírt pályázatai miatt indult, melyeken egyes rivális piaci szereplők szerint a három cég egymással egyeztetett ajánlattal vett részt.

Az öt egyetem – miután az Oktatási Minisztérium szervezésében megbeszélésen vett részt a három vállalattal – 2004 első félévében írt ki pályázatot. Az év végéig lezárult négy, összesen hatmilliárd forintot is meghaladó értékű tenderen (ELTE, Szeged, Debrecen és Pécs) az ISH lett a befutó, de a cég Pécsett és Szegeden is vállalta az IBM és az SAP alvállalkozóként való bevonását. Az ELTE pályázatának eredményét az egyik ajánlattevő, az Oracle megtámadta, ezt követően pedig ugyan a KPMG-t hirdették ki győztesként, ám az Index információi szerint alvállalkozóként e projektben is részt vett az IBM és az ISH.

Azóta történt

Előzmények