Másfélmilliárdos bírság az IBM-SAP-ISH triumvirátusra

Az informatikai iparban rekordnak számító bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa három informatikai cégre – értesült az Index hírportál. A nettó 13 milliárd értékű közbeszerzések miatt az IBM-re és az SAP-ra 690-690 millió forintos, az ISH Kft-re pedig 130 milliós bírságot róttak ki, amiért a társaságok kartellba tömörülve indultak felsőoktatási intézmények informatikai beszerzésein. A versenyhivatal olyan levelekre is rábukkant, amelyek bizonyítják, hogy két közbeszerzési eljárás előkészítésében is részt vettek a későbbi nyertesek.

A történet szálai több évre nyúlnak vissza, a GVH vizsgálatairól az első hírek 2004 végén láttak napvilágot az Index hírportál tudósításában. Ekkor házkutatást tartott a Gazdasági Versenyhivatal kartellcsoportja három informatikai cég székhelyén. A hivatal az IBM Magyarország Kft., az SAP Hungary és az ISH (International System House) Kft. irodáiban iratokat és adathordozókat foglalt le. Az eljárás öt hazai felsőoktatási intézmény – az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Egyetem és a SOTE – gazdasági rendszerekre kiírt pályázatai miatt indult, melyeken egyes rivális piaci szereplők szerint a három cég egymással egyeztetett ajánlattal vett részt.

Az öt egyetem – miután az Oktatási Minisztérium szervezésében megbeszélésen vett részt a három vállalattal – 2004 első félévében írt ki pályázatot. Az év végéig lezárult négy, összesen hatmilliárd forintot is meghaladó értékű tenderen (ELTE, Szeged, Debrecen és Pécs) az ISH lett a befutó, de a cég Pécsett és Szegeden is vállalta az IBM és az SAP alvállalkozóként való bevonását. Az ELTE pályázatának eredményét az egyik ajánlattevő, az Oracle megtámadta, ezt követően pedig ugyan a KPMG-t hirdették ki győztesként, ám az Index információi szerint alvállalkozóként e projektben is részt vett az IBM és az ISH.

Értesülések szerint a gazdasági informatikai rendszerek piacának szereplői már korábban összefonódásra gyanakodtak, és ezért többen a felsőoktatási pályázatoktól való távolmaradás mellett döntöttek. Az IBM és az SAP már jelezte, hogy fellebeznek a döntés ellen.

Azóta történt

Előzmények