Patchpénz: nincs ingyen az iPod Touch biztonsági javítása

Összesen 46 biztonsági lyukat tömködött be az Apple múlt héten egy összehangolt szoftverfrissítés keretén belül, a javítások többek között cross-site scripting (XSS) támadással, puffertúlcsordulásos sebezhetőséggel és biztonsági protokollokkal kapcsolatos hibákat vettek célba. A patchek az iPhone OS operációs rendszer legújabb, 3.0-ás verziójával érkeztek, mely az iPod Touch érintőképernyős médiahordozó és az iPhone okostelefon közös platformja. Azonban míg az iPhone tulajdonosai ingyenesek letölthetik a frissítéseket a készülékükre, az iPod Touch felhasználóinak az iTunes portál felületén ugyanezért a műveletért 9 amerikai dollár 95 centet (körülbelül 2 ezer forintot) kell fizetniük. Több millió ilyen készülék van forgalomban, ezért az Apple komoly bevételre számíthat a patchpénzekből.

Graham Cluley, a Sophos biztonságtechnikai cég vezető szakértője élesen bírálta az Apple sajátos üzletpolitikáját. „Nincs kétség afelől, hogy az iPod Touch felhasználóiak egy része nem veszi jó néven azt, hogy a készülék javításáért fizetnie kell. Meglehetősen szokatlan döntés egy vállalattól fontos biztonsági frissítésekért költségeket felszámítani” – mondta.

Nem ez az első eset, hogy az Apple pénzt kér szoftverfrissítésekért – világított rá az előzményekre Tony Cripps, az Ovum kutatócég elemzője. „Az iPod Touch egy relatíve olcsó eszköz, az Apple a jelek szerint pedig nem érzi úgy, hogy köteles lenne támogatni a terméket – nem a cég zászlóshajójáról van ugyanis szó” – utalt a szakember a népszerű iPhone-okra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Ingyen iPhone az egyetemistáknak

    Egy japán egyetem térítésmentesen biztosítja tanulói számára az Apple okostelefonját. Az ajándék árnyoldala: az iPhone elektronikus jelenléti ívként is működik.

  • Reklámáron a Macintosh!

    Egy orosz IT-vállalkozás Intel és Asus alkatrészekből épít Mac-klónokat. A koppintásokat a valódi Apple-gépeknél jelentősen olcsóbban kínálják vételre.

  • Ha nem vesz iPodot, nem vesszük fel az egyetemre

    Az amerikai Missouri Egyetem médiaszakos hallgatóinak az őszi szemesztertől kötelező lesz iPod vagy iPhone készülékkel rendelkezniük. A laptopok tekintetében sincs sok apelláta.

  • Megint rekordot döntött az Apple

    Sosem volt még ilyen erős nem év végi negyedéve a vállalatnak, amely tovább dacol a válsággal. Az iPhone és az iPod is jól fogy.