Nem bírja sokáig az OLED-tévé

Elsőként, tavaly novemberben, a Sony dobott piacra olyan lapos televíziót, amely szerves fénykibocsátó diódákból álló (OLED) kijelzőt tartalmazott, de a XEL-1 típusjelzéssel forgalmazott készülék inkább tekinthető technológiai (erő)demonstrációnak, mint életképes tévének. Bár harsányan kontrasztos képe és a kijelző mindössze három milliméteres vastagsága lenyűgöző, az összképet erőteljesen rontja a csillagászati ár (2500 dollár) és a csupán 28 centiméteres képátló. Egy, a lapos kijelzők piacára szakosodott elemzőcég most azt állítja, hogy a terméknek technológiai gyengeségei is vannak.


A Sony XEL-1

Az NPD Grouphoz tartozó DisplaySearch szakemberei 1000 órán át teszteltek két XEL-1-et, és azt találták, hogy a tv kijelzőjének fényereje a Sony által publikált specifikációnál jóval gyorsabban csökken. Ők úgy kalkuláltak, hogy a panel élettartama – ha tipikus mozgó képet jelenít meg – 17 000 óra, alig több mint fele a megadott 30 000 órának. Ez körülbelül öt és fél év normál használatnak feleltethető meg a specifikációban szereplő tíz év helyett. A DisplaySearch arra is felhívja a figyelmet, hogy az ezerórás teszt alatt a fénysűrűség színenként különböző mértékben romlott: a kék esetében 12, a piros esetében 7, a zöld esetében pedig 8 százalékkal.

A viszonylag rövid élettartam a kezdetektől fogva az OLED-technológia térnyerésének egyik akadálya, de a legújabb fejlesztések ezt a problémát többé-kevésbé már kiküszöbölték. Amint az AP-nek Barry Young, a DisplaySearch szakértője elmondta: a Samsung például a telefonjaiba sokkal jobb minőségű paneleket épít. „Az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy a Sony kijelzője számos tekintetben jelentősen rosszabb a mai AMOLED-megoldásoknál” – áll a lesújtó vélemény az elemzőcég jelentésében.

A Sony a jelentés ellenére kitart az eredeti specifikáció mellett, melyet – állítják – éveken át tartó tesztek alapján kalkuláltak ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények