A jövő hónapban mutatja be első OLED tévéjét az LG

Az LG Electronics vasárnap jelentette be, hogy már a jövő hónapban bemutatja 15 hüvelykes aktív mátrixos OLED-technológián alapuló televíziós szettjét a szeptemberben megrendezésre kerülő berlini IFA 2009 szórakoztatóelektronikai szakkiállításon. A dél-koreai óriáscég modellje méretét tekintve a legnagyobb, kereskedelmi forgalomban megvásárolható készülék lesz: a Sony még 2007 végén mutatta be a világ első szerves fénykibocsátó diódákkal felvértezett tévéjét, a 11 hüvelykes képátlóval rendelkező XEL-1-et, melyet azonban nem követett újabb termék a piacon.

Az OLED-kijelzők legnagyobb előnye, hogy nincs szükség háttérvilágításra, a képpontok maguk bocsátanak ki fényt elektromos impulzus hatására. A kép így szinte teljesen homogén, az LCD-khez, de még a plazmákhoz viszonyítva is nagyságrendekkel kontrasztosabb lehet, s emellett vékonyabb és energiatakarékosabb kijelzők építhetők a technológia segítségével.

A DisplaySearch piackutató cég várakozásai szerint 2013-ra az OLED televíziók bő kétmilliós darabszámban kerülnek majd a boltok polcaira, míg 2011-ben csupán 320 ezer organikus panellel szerelt tévé piacra dobásával számolnak.

Az LG novemberben kezdi meg az egyelőre ismeretlen terméknevű televízió értékesítését Dél-Koreában, majd a jövő évtől fokozatosan külföldi piacokra is bevezetik a készüléket. Az árazással kapcsolatban a cég még nem közölt információkat, de tekintettel arra, hogy a rivális Sony termékét jelenleg körülbelül félmillió forintért lehet megvásárolni, egyes sajtóorgánumok azzal kalkulálnak, hogy az LG megpróbál majd alámenni e kétségkívül húzós árnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

  • Itt a világ legvékonyabb LCD-panelje

    Az LG legújabb prototípusának vastagsága egy pénzérme élével vetekszik.

  • Tekerd fel a laptopot!

    A koncepció lenyűgöző és hihetetlenül praktikusnak tűnik: a jövője nyilvánvalóan azon múlik, hogy az OLED-technológia elérhető lesz-e megfizethető áron.

Előzmények