Hirdetés

Nehéz helyzetben a német akkumulátoripar

A ZVEI szerint az EV-kereslet csökkenése miatt lehet bajban a német akkumulátoripar.

A ZVEI kereskedelmi csoport közleménye szerint a német akkumulátoripar gyártása és kereskedelme alapvetően attól függ, hogy sikerül-e átlendülni az EV-kereslet visszaesésén.

Gunther Kellermann igazgató azt mondja, hogy bár vannak pozitív jelek, ezt még nem lehet kijelenteni, főleg a támogatások megszűnése mellett.

Németországban például 2016 és 2023 között osztották a támogatásokat az EV-kre, összesen 10 milliárd eurót. Mivel ezek megszűntek, a múlt hónapban már csak 12 százalék volt az EV-k piaci részesedése a 2023-as 14,3 százalék helyett, mutatták a statisztikák.

Az elemzők szerint nem csak a vételárak elérhetőségével van gond, hanem abban sem biztosak a vásárlók, hogy az EV-k hatótáv és biztonság terén eleget tesznek-e az igényeiknek.

A ZVEI számára a lítium-ionos akkuk eladásai kulcsfontosságúak, bár ezeket az elektromos hálózathoz, az orvosi eszközökhöz és mobilokhoz is értékesítik.

Christian Rosenkranz, a ZVEI egyik elnöke szerint a politikusoknak lépniük kell az EV-töltési infrastruktúra fejlesztése kapcsán, az alapanyagok ellátási láncát érintően – utóbbi terén a németek és Európa máshonnan behozott lítiumtól és kobalttal függenek. De olcsóbb energiára és kevesebb bürokráciára is szükség lenne, valamint a nátrium-ionos akkumulátorok kutatására, tették hozzá.

Azóta történt

Előzmények