A negyedév vesztese a Dell

Az idei első negyedévben kevesebb PC fogyott, mint egy évvel korábban – regisztrálta a jelenlegi gazdasági helyzetben józan ésszel is sejthető trendet a két nagy piackutató. Ami váratlannak mondható, az az, hogy a visszaesés enyhébb volt a vártnál. Az IDC a globális PC-piacon 8,2 százalékos zsugorodást jelzett előre, de a mínusz végül „csak” 7,1 százalékos volt. Az eltérő módszertannal dolgozó Gartner ugyanebben az időszakban 6,5 százalékos csökkenést mért.

Külön meglepetés volt az egyesült államokbeli forgalom vártnál jobb alakulása. Az IDC itt 8,9 százalékos mínuszt várt, de a visszaesés mértéke végül 3,1 százaléknál állapodott meg. A Gartner még ennél is kisebb, egy százalék alatti csökkenést regisztrált. „Mivel az Egyesült Államok a pénzügyi krízis kiinduló pontja, attól féltünk, hogy a kereslet és a növekedés tovább zuhan. Ezt sejtették a korábbi recessziónál tapasztalt trendek is” – magyarázta Loren Loverde, az IDC programvezetője az AP-nek. Az erős árverseny és a netbookok iránti élénk kereslet azonban segített a számokon.

Mindkét piackutató azt jelentette, hogy az USA-ban a Hewlett-Packard megelőzte a Dellt. Előbbi piaci részesedése 27,6 százalékra kúszott fel, míg az utóbbié 26,3 százalékra csökkent. A harmadik legnagyobb gyártó a tengerentúlon az Acer, 10,5 százalékkal, utána az Apple (7,6%), majd a Toshiba (6,6%) következik.

A globális piacon a gyártói rangsor a következőképpen alakul: HP (20,5%), Dell (13,6%), Acer (11,5%), Lenovo (7%) és Toshiba (5,4%). Beszédes, hogy míg a HP forgalma 2,9 százalékkal nőtt, addig a Dellé 16,7 százalékkal csökkent.

Az Intel vezérigazgatója, Paul Otellini a héten, a chipgyártó első negyedéves jelentésének közzététele kapcsán azt mondta, hogy a PC-piac az idei első három hónapban elérte a mélypontot. A piackutatók azonban nem egészen így látják. Az IDC szerint a második trimeszterben még 8,4, a harmadikban pedig 4,5 százalékos forgalomcsökkenésre lehet számítani a tavalyi megfelelő időszakokhoz képest, növekedés csak a negyedik negyedévben várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP
  • Dell

Azóta történt

  • Megtört az Acer lendülete

    Csökkent a bevétel és a nyereség is. A netbookok viszont továbbra is pörögnek.

  • Della kell a Dellnek

    A PC-gyártó nők számára indított termékajánló weboldalt.

  • Megint leépít a HP

    A gazdasági helyzetnek megfelelő számokat jelentett a vállalat. A PC-s és nyomtatási üzletág továbbra sem brillírozik.

  • Karácsonyra magához tér a PC-piac

    A Gartner optimistábban látja a termékkör jövőjét, és azt jósolja, hogy 2010-ben már 10 százalék fölötti növekedést láthatunk majd.

Előzmények

  • Negyedével csökkent az Intel forgalma

    Látszik a válság a számokon, de az elemzők várakozásait sikerült felülmúlni.

  • A lassú Vista miatt perelik az Acert

    Olyan notebookokat forgalmaz a tajvani vállalat Vistával, melyekben kevesebb memória van a Microsoft által előírtnál – állítja egy panaszos vásárló. Aki szerint ez átverés.

  • Megfeleződött a Dell nyeresége

    Egyetlen gyártó sem immúnis a gazdasági krízisre: csökkenő árbevételről és elpárolgó profitról adott számot a második legnagyobb PC-gyártó.

  • Nagyon megy az Acernek

    Miközben riválisai egymás után állnak elő a rossz hírekkel, a tajvani PC-gyártó a vártnál több nyereséggel zárja majd az év végét.