Ne bízz a navigációban!

Egy dél-walesi faluban, St Hilaryben állították fel az első olyan közlekezdési táblákat Nagy-Britanniában, amelyek az autókba épített műholdas navigáció útvonal-javaslatának felülbírálására figyelmeztetik a vezetőket. A táblákat elsősorban a külföldiek kedvéért helyezték ki, mert azok gyakran nem értik a szöveges figyelmeztetéseket.

Ez volt a helyzet St Hilaryban is, ahol az M4-es autópályát a cardiffi repülőtérrel összekötő kerülőút bejáratainál korábban csak szöveges – angol és walesi nyelvű – jelzés hívta fel a figyelmet arra, hogy a keskeny útszakaszra nem tanácsos nehéz tehergépkocsival behajtani. Ám mivel az autós navigáció ezt az útvonalat javasolta, csak az elmúlt fél évben tucatnyinál is több teherkocsi akadt el az úton, ahol egy idő után sem továbbmenni, sem megfordulni nem tudtak, és ezért órákon át feltartották a forgalmat.

A probléma megoldására az egyik helyi közlekedési mérnök, Mark Simpson javasolta egy piktogramos tábla bevezetését, és miután az általa tervezett változatot jóváhagyta a walesi nemzetgyűlés, felállították a négy táblát St Hilaryben. Ezek egyelőre egy évig maradnak a helyükön, de ha beválnak, az egész országban bevezetik őket.

Ma Nagy-Britanniában 32 millióan vezetnek gépkocsit, közülük több mint 4 millióan használnak műholdas navigációt. Az utóbbi időben a média gyakran számol be olyan történetekről, amelyek egyirányú utcákba rossz irányból vagy járhatatlan hegyi utakra terelt autósokról szólnak. Márciusban például egy Mercedes SL500 bánta, hogy sofőrje a navigáció javaslatára hallgatott az út mentén elhelyezett figyelmeztetések helyett, és egyenesen egy folyóba hajtott Leicestershire-ben.

Azóta történt