Távolról is le lehet majd állítani a lopott autót

A General Motors nemrégiben új eszközt mutatott be, mely a kocsitolvajok dolgát kívánja megnehezíteni. A 2009-ben kijövő Stolen Vehicle Slowdown (lopottautó-lassító) eszköz a gyár 20 modelljébe fog kezdetben belekerülni.

Az eddig is meglévő OnStar szolgáltatás ezzel az eszközzel bővülve már nem csak egyszerű GPS-navigációs eszközt tartalmaz, mellyel az eltűnt járművet fel lehet kutatni, hanem képes lesz arra is, hogy a lopott autót fokozatosan lassítva megállítsa, a rádió pedig arra figyelmezteti a tolvajt, hogy a rendőrség már úton van. Az eddigi teszteken 7–800 autót sikerült már a rendszerrel megtalálni.

Működésében ez a folyamat úgy néz ki, hogy a tulajdonos bejelenti a rendőrségnek és az OnStarnak, hogy ellopták a kocsit, s ha a rendőrök észlelik, hogy a jármű mozgásba lendült, akkor azt jelzik az OnStar operátorainak, akik mobiltelefonon küldött jelekkel lelassítják, majd megállítják az autót. Közben az autórádió hangszórói bekapcsolnak, s megállásra szólítják fel a tolvajt, figyelmeztetik a rendőrség érkezésére, valamint bekapcsolódnak a kocsi vészjelzői. S habár a kocsi fokozatosan lassul, a fékek és a kormány továbbra is működőképesek maradnak, hogy az illetéktelen személy le tudjon húzódni az út szélére. Azok számára, akik nem kedvelik a rendőrséget, lehetőség van arra is, hogy a szolgáltatásnak ezt a szegmensét kikapcsoltassák.

Az OnStar ma is működik már, éves előfizetési díja 199 dollár (igaz, mint ez a videó mutatja, nem mindenki feltétlen híve...), de most segélyhívásra lehet használni, illetve baleset bekövetkeztekor az operátorok a szenzorok segítségével észlelik a bajt. Jelenleg ötmillió előfizetője van a szolgáltatásnak az Egyesült Államokban.

Előzmények