A NASA ma délben közvetíti a marsi helikopter első repülési tesztjét

Hatalmas az érdeklődés az úttörő vállalkozás iránt.

Ahogyan az IT café is beszámolt róla, a marsi Perseverance-küldetés egyik fontos elemét, az Ingenuity helikopter első repülését el kellett halasztani, mivel üzemzavart tapasztaltak.

A mérnökök viszonylag gyorsan rájöttek a hiba okára, frissítették a drón vezérlőszoftverét, és az első tesztrepülést mára, április 19-ére időzítették. A NASA bejelentése szerint a tesztről szóló közvetítés magyar idő szerint 12:15-kor kezdődik.

Mint korábban megírtuk, az első repülés egy igen óvatos manőver lesz: az Ingenuity pár méternyire elemelkedik a Mars felszínétől, rövid ideig lebeg, majd leszáll.

A NASA által joggal történelmiként emlegetett projekt az üzemzavar ellenére kifejezetten sikeresnek mondható: a drón épségben érkezett meg a Marsra, sikeresen levált a roverről, majd a barátinak nem mondható marsi éjszakákat is működőképesen élte túl.

A tervek szerint a helikopter már az első repülés során is rögzít adatokat, többek között videókat és képeket készít (a tesztet a marsjáró kamerái is rögzítik). Amennyiben az első teszt sikerrel zárul, minimálisan még négy, egyre nagyobb távolságot átfogó repülést terveznek: a tesztrepülések fő célja – ahogy az egész projekté is – a marsi helikopteres repülések lehetőségeinek felmérése, nem pedig az adatgyűjtés.

A NASA közvetítése több platformon is követhető, pl. a Facebookon vagy a YouTube-on: a linkek a a közleményben találhatóak meg.

Azóta történt

Előzmények