El kellett halasztani a marsi helikopter első repülését

Rotorteszt közben találtak műszaki hibát, így csak ennek kijavítása után folytathatják a projektet.

A NASA a múlt hét keddjén még büszkén jelentette be és történelmi fordulópontnak értékelte, hogy a szondáról levált Ingenuity helikopter sikeresen vészelte át az első, megterhelő éjszakáját a Marson.

Ez valóban hatalmas siker, ugyanis miután elvált a Perseverance-től, az Ingenuitynek saját napelemei segítségével kell üzemeltetnie azt a létfontosságú hűtőberendezést, amely megvédi a fagyástól (éjjel akár mínusz 90 fokra is süllyedhet a hőmérséklet) és a megrepedéstől az elektromos alkatrészeit.

Akkor még úgy tervezték, hogy a helikopter az első tesztrepülését magyar idő szerint április 12-én hajnalban hajtja végre, ám a NASA szombaton bejelentette, hogy egy műszaki hiba miatt ezt elhalasztják.

A közlemény szerint pénteken végezték a nagy sebességű rotorteszteket, ám a folyamat megszakadt, amikor a helikoptert a „felkészülés a repülésre” üzemmódból a „repülésre kész” üzemmódba akarták kapcsolni.

A tesztfolyamatot ezért leállították, és mivel minden telemetriai adat rendben megérkezett a földi irányítóközpontba, elemzik a problémát. Ennek eredményétől függ a tesztrepülés új időpontjának kijelölése, de április 14. előtt erre biztosan nem kerül sor.

Mint már korábban beszámoltunk róla, az 1,8 kilogramm súlyú drón első körben három méter magasra próbál majd felemelkedni a Mars rendkívül ritka légkörében, és 30 másodpercnyi egy helyben lebegés után visszatér a felszínre. A tervek szerint összesen öt, fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani egy hónap alatt, és a repülések közben nagy felbontású fényképeket fog készíteni.

Azóta történt

Előzmények