Sikeres volt a marsi helikopter második repülése is

A következő másfél hétben a NASA három további tesztrepülést tervez, az Ingenuity minden alkalommal magasabbra emelkedik és bonyolultabb manővereket hajt végre.

A NASA felelős földi irányítóközpontja, a Jet Propulsion Laboratory bejelentette, hogy az Ingenuity marsi helikopter április 22-én sikeresen teljesítette a második repülési tesztjét is.

Ez a repülés már kissé hosszabb ideig tartott, mint az első: az 1,8 kilogramm súlyú minihelikopter magasabbra, öt méterre emelkedett, és jobbra-balra is repült, mintegy 2 méterre. Ez a tesztrepülés 52 másodpercig, vagyis 13 másodperrel tovább tartott, mint az első, hétfői emelkedés.

Bob Balaram, az Ingenuity projekt főmérnöke közölte, hogy a telemetria szerint a gép minden elvárásnak megfelelt, és az is bebizonyosodott, hogy az előzetesen megalkotott számítógépes modellezés pontos és megfelelő volt.

Elsőre viszonylag egyszerű manővereket hajtott végre a drón, ám ez korántsem így van – közölte Håvard Grip vezető pilóta: az először kipróbált irányváltások a rendkívül ritka marsi légkörben eddig még nem tapasztalt kihívásokat jelentettek, ám minden kiválóan sikerült.

Az Ingenuity a teszt során újra készített képeket és videókat, és közben ezeket a technológiákat is tesztelték.

Az Ingenuity csapatának május elejéig van ideje befejezni a tesztrepüléseket, hogy a marsjáró megkezdhesse fő misszióját: olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

Azóta történt

Előzmények