Környezetbarát szuperszámítógépet épített a NASA

Hirdetés

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA bejelentette, hogy új szuperszámítógépe megkezdte a működését a Szilícium-völgyi Ames Research Centerben. Az Aitken névre keresztelt, Intel Xeon processzorokra épülő 46 080 magos masina számítási kapacitása 3,69 petaflop, és a tervek szerint számos projektben játszik majd nagy szerepet. Ha minden jól megy, akkor több mint 1500 tudós használhatja majd, és segítségével új repülőeszközöket terveznek majd, illetve szimulálják majd a nap belsejében zajló folyamatokat.[+]

Különlegessége a moduláris, levegő- és folyadékhűtést egyaránt alkalmazó komplex hűtőrendszere, amely a korábban alkalmazott megoldásoknál jóval környezetbarátabb. Ezáltal éves szinten olyan 100 millió liter víz és 2 000 000 kWh energia megtakarítását teszi lehetővé.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

  • 1958. október 1.

    Az Egyesült Államokban már korábban is működő szervezetet, a NACA-t (National Advisory Committee for Aeronautics - Nemzeti Repülésügyi Tanácsadó Testület) a hidegháborús nyomásra, főképp az első szovjet műhold felbocsátására reagálva átalakítják, és létrejön a NASA (National Aeronautics and Space Administration), az amerikai űrkutatási hivatal.

  • Lezajlott a JunctionX Budapest, hazánk legnagyobb hackathon eseménye

    80 csapat mérte össze a tudását, hogy kiderüljön ki mehet Helsinkibe a végső összecsapásra.

Előzmények