Majdhogynem kötelező lesz a nyílt forrás a brit közigazgatásban

Nagy-Britanniában most zajlik a közigazgatás IT-koncepciójának átalakítása, és ennek egyik elemeként megjelent egy, a kormányzati szervek részére kiadott tájékoztató, és ebben az szerepel, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a beszerzéseknél feltétlenül, kötelező érvénnyel előnyben kell részesíteni a nyílt forrású rendszereket.

Hirdetés

Az említett Government Service Design Manual legutóbbi, még béta verziója március 14-én készült, és a tervek szerint áprilisban adják ki a véglegeset – valószínűleg a most hozzáférhető szöveget.

Ahol csak lehet

A dokumentum „Mikor használjunk nyílt forrást?” című fejezetében az szerepel, hogy: „A nyílt forrású szoftvereket előnyben kell részesíteni a zárt forrású alternatívákkal szemben, különösképpen az operációs rendszerek, a hálózati szoftverek, a webszerverek, az adatbázisok és a programozási nyelvek területén.”

A kormányzati informatika megreformálása már korábban elindult ebbe az irányba, amikor tavaly novemberben kihirdették a nyílt szabványokra vonatkozó irányelveket.

A nyílt forrás előnyben részesítése nem jelenti azt, hogy csak ilyeneket szabad használni – a koncepció kidolgozói tisztában vannak azzal, hogy nem lehet minden feladatra megfelelő nyílt forrású szoftvert találni –, ám azt leszögezik, hogy zárt forrású megoldás alkalmazása csak nagyon ritka esetekben, bizonyos feltételek mellett lehetséges. De még ezekben az esetekben is arra figyelmeztet a kézikönyv, hogy a beszerzésnél óvakodjanak a vendor-lock-in, vagyis az egy gyártóhoz kötődő megoldásoktól.

Liam Maxvell, a kormányzati CTO (technológiai vezető – chief technology officer) a ComputerWeekly-nek elmondta, hogy elsődleges céljuk a közszolgáltatások nyílt forrású alapokon való üzemeltetése, és ennek két oka van: más országok is használhatják őket, így közös munkával lehet javítani a minőségüket, másrészt pedig így nem függenek nagyhatalmú IT-cégektől („This approach will also ensure we are not locked in to some mad oligopoly outsource.”). De a CTO azt is elmondta, hogy nem dogmatikusak: előnyt kap a nyílt forrás, de az elsődleges cél, hogy az adott feladatra a legjobb eszközt használják. A közösség hagyományainak megfelelően, ha nyílt forrású alapon fejlesztenek a kormányzati informatikában, akkor a fejlesztéseket közzéteszik, hogy megosszák eredményeiket és tapasztalataikat.

Azóta történt

Előzmények