Hirdetés

2018. július 21., szombat

Gyorskeresés

Ingyenesen böngészhető a Távirati Iroda archívuma

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A páratlan értékű dokumentumok adatbázisa folyamatosan frissül, s nemcsak a bizalmas anyagokban, hanem fényképek között is keresgélhetünk.

A működését 1881-ben megkezdő Magyar Távirati Iroda (MTI) megnyitotta archívumainak egy részét az interneten a nyilvánosság számára. A digitalizációs projektet a kormányzat támogatta, s jelen állapotában a magyar történelem fontos korszakainak híreire lehet rákeresni, elindult a Fotómozaik rovat, ahol egyelőre a 2001 és 2005 között készült képeket találjuk, de az anyag folyamatosan bővülni fog – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Vince Mátyás, az MTI elnöke.

A 2003-ban megindított projekt neve „Nyitott archívum”, s kettős a célja: megmenteni a korabeli dokumentumokat, illetve az ország történelmével kapcsolatos információk nyilvánossá tétele. Sajnos a teljességet nemcsak azért nem tudják garantálni, mivel hatalmas munkáról van szó, hanem azért is, mert az MTI anyagaiból nagyon sok megsemmisült a viharos 20. században. Ám az elnök a tájékoztatón elmondta azt is, hogy ennek ellenére akadnak „csemegék”, olyan anyagok, melyeket eddig nem ismerhetett meg a nagyközönség, például az 1920 és 1949 közötti korszakban készül bizalmas anyagok, amelyeket akkor csak egy szűk kör érhetett el.

MTI

A dokumentumokat nemcsak az MTI raktáraiból szedték elő, hanem a Magyar Országos Levéltárból (MOL), illetve az Országos Széchényi Könyvtárból is (OSZK), ahol kőnyomatos és mikrofilmes formában őrzik az MTI történelmi híranyagainak szinte teljes egészét. Az anyagok digitalizálását a Magyar Országos Levéltárban jelentős állományvédelmi előkészítés előzte meg.

A MOL-nál több mint 710 ezer dokumentumot digitalizáltak, az OSZK-nál tárolt 19. századi és 20. század elejei MTI-híreket az OSZK maga szkennelte, s így kerültek az adatbázisba. A munkához szövegfelismerő szoftvert is használtak, vagyis keresésre is alkalmasak az MTI adatbázisai. Az úgynevezett „kőnyomatos” híranyag digitalizált változata a MOL és az OSZK honlapján is elérhető lesz.

MTI

A Fotómozaik rovatben jelenleg a 13 millió darabot számláló anyagból egyelőre 20 ezer érhető el, 2010-re ez a szám a tervek szerint 70 ezerre emelkedik, s a munka folyamatosan zajlik.

Előzmények

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.