Egyedülálló magyar hangtár az interneten

Március 17-én a Neumann Nonprofit Kft. elindította új szolgáltatását, a Gramofon Online nevű oldalt, amely jelenleg az 1906 és 1916 között Magyarországon készült gramofonfelvételeket teszi szabadon hallgathatóvá, kutathatóvá.

Hirdetés

A Neumann Kft. által üzemeltetett Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) legújabb különgyűjteményének célja, hogy a Magyarországon 1962-ig készült, nagyjából 50 ezer, 78-as fordulatszámú gramofonfelvétel a nagyközönség számára korlátozás nélkül, ingyenesen hozzáférhető legyen az interneten. Egyben kísérlet is egy új modell, az alulról építkező gyűjtői archívum meghonosítására, melynek végcélja az, hogy megteremtik egy nemzeti hangtár alapjait is.

A Gramofon Online folyamatosan bővülő adatbázisa közel 2000 felvétellel indul, döntően az 1906 és 1916 közötti évekből. A lemezek leképezik a Monarchia kulturális, vallási és etnikai sokszínűséget, a gyűjteményben szerepel például református ének, zsidó liturgia, sváb ländler és szlovák népdal is.

A neten hozzáférhető felvételek olyan korban születtek, amikor Budapest valódi közép-európai kulturális központ volt, a most kinyílt tartalmak ennek a korszaknak a hiteles lenyomatai. A humoros magánszám, az operettbetét és a magyar nóta voltak a kor slágerműfajai, de az archívumban számos katonazenekari műsor is található, éppúgy, mint ragtime, ún. „jellemkép”, mese vagy hangjáték. A honlap szerkesztője, Kurutz Márton szerint ez az anyag „a százéves magyar kabaré egyetlen élő dokumentuma”.

„Úgy érzem, a Filmhíradók Online tavalyi létrehozása után sikerült ismét eredményesen tolmácsolnunk különböző szakmák és nézőpontok között. Olyan nyitott és szabad szolgáltatást hoztunk létre, amely egy, az állami intézmények által elhanyagolt területre összpontosít, és amivel a nagyközönség, a gyűjtők és a szerzők egyaránt elégedettek lesznek. Egy olyan hagyományt hoztunk a felszínre, ami eddig szinte teljesen elérhetetlen volt.” – nyilatkozta az induláskor Kitzinger Dávid, a Neumann Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Gramofon Online adatbázisában előadók, szerzők, műfajok, évszámok és gyártók szerint szűkíthetők és rendezhetők a hallgatható, de nem letölthető tartalmak. A regisztrált felhasználók számára a felvételek egyenként véleményezhetők és szabadon címkézhetők. A regisztráltak kedvencként tárolhatnak el számokat, listákat állíthatnak össze, amit meg is oszthatnak másokkal. A látogatók információt kapnak a felvételek helyéről, módjáról, minőségéről és matricaszámáról, tájékozódásukat lejátszási listák és a katalógusok kapcsolódó tartalmai segítik. A keresések eredményeit szintén lehet rendezni címkék, hozzászólások és hallgatottság alapján. A lemezgyűjtők számára további funkciókat kínál az oldal. Ők feltölthetik, megoszthatják és rendezhetik is gyűjteményüket.

Azóta történt

Előzmények