World Wide Identity

Adatvédelmi Nap

Szerdán, 2009. január 28-án lesz az Adatvédelmi Nap, melyet uniós kezdeményezésre harmadszor tartanak meg a csatlakozott országok, s ebből az alkalomból az adatvédelmi biztos, dr. Jóri András kezdeményezése folytán egy kiemelkedő színvonalú eseményt is rendeznek Budapesten: World Wide Identity címmel a magyar adatvédelem és biztonságtechnika jeles szakértői gyűlnek össze egy konferenciára.

Hirdetés

A szervezők közleményében található az a roppant megszívlelendő adat, hogy egy uniós felmérés szerint a megkérdezettek kétharmadát foglalkoztatja ugyan a személyes adatainak sorsa, ám már csak minden negyedik ember tudja, hogy vannak intézmények, amelyekre támaszkodhat a jogai védelmében. Némileg meglepő, de a magyarok tudatossága ennél lényegesen jobb. Egy 2008-as vizsgálat szerint csaknem hatvan százalékuk van tisztában azzal, hogy az adatvédelmi biztoshoz fordulhat segítségért.

Az európai polgárok túlnyomó többsége elfogadja, hogy a terrorizmus elleni fellépés érdekében részben korlátozzák a személyes adataik védelméhez fűződő jogokat. Ennél különösebb, hogy miközben száz megkérdezett közül 82 úgy érzi, az adatai az interneten nincsenek biztonságban, csak minden ötödik ember használ tűzfalat, illetve más biztonsági programot.

Az adatvédelmi biztos hivatalba lépése óta kiemelt figyelmet szentel a digitális adatkezelésnek, hiszen a számítógépes adatkezelés és nyilvántartás a bankoktól a rendőrségig, az adatbázisok jogos vagy jogtalan gyűjtése, kereskedelme szinte mindenkit érint. Az elektronikus ügyintézés már a jelen része. Az internetes oldalak, az online tartalomszolgáltatók megannyi személyes adattal dolgoznak. Számtalan weboldal, cég, elektronikus piactér, hatóság, társadalmi és politikai intézmény gyűjti a felhasználók adatait és von le belőlük felhasználható következtetéseket. Mindehhez kapcsolódik a szabályozás problematikája: mi tehető, és mi nem a személyes adatainkkal, hol találja meg az internethasználó a lehetőségeit, miként védheti meg a jogait. Vagy például mitévő legyen az áradó kéretlen elektronikus reklámokkal?

A konferencia programja roppant ígéretes, hiszen szó esik majd a végrehajtó szervek (VPOP, rendőrség, MEH) adatkezelési gyakorlatáról, jelen lesznek a civil jogvédők (például a TASZ) képviselői, hogy az adatbiztonságról beszéljenek, de a szolgáltatók és nagyvállalatok képviselői is elmondják erről gondolataikat.

A konferencia eseményeiről az IT café oldalain is beszámolunk, de addig is felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy az Adatvédelmi Naphoz kapcsolódva a PET Portállal közösen játékot indítottunk, mely szintén szerdán veszi kezdetét.

Azóta történt

Előzmények