Húszéves a Netscape, és kijött az új Firefox

Húsz év

2014. október 13-án volt 20 éve, hogy megjelent az első Netscape, amely a Mozilla Suite felmenője, majd lefogyasztásából és feldarabolásából elkészült a Firefox 10 évvel ezelőtt. Idézzük meg ezt az időszakot Bob Metcalfe az InfoWorld magazinban 1995. augusztus 21-én megjelent cikkéből származó idézettel:

„A web első generációját Tim Berners-Lee indította el a Uniform Resource Locator (URL), a Hypertext Transfer Protocol (HTTP) és a HTML szabványok megalkotásával és a prototípusok UNIX-alapú rendszerekhez történő elkészítésével. Pár ember úgy vélte, hogy a web jobb lehet mint a Gopher.

Mozilla, Mosaic, Netscape

A második generációt a Marc Andreessen és Eric Bina készítette NCSA Mosaic böngésző jelentette. Néhány millió ember úgy gondolta, a web jobb lehet mint a szex.

A harmadik generációt Andreessen és Bina indította el azzal, hogy elhagyták az NCSA-t, és megalakították a Netscape-et.”

A Mozilla részletes történetét már egy korábbi cikkünkben elmeséltük.

Épp ezért kérdezem meg olvasóinkat: vajon hogyan ünnepeljük a Firefox 10 éves évfordulóját? Az ötleteket a hozzászólások között várjuk!

De addig is nézzük a legújabb verzió újdonságait.

A felhasználói felület finomhangolásai

Néhány változás a felhasználók számára kézzelfogható. Az egyik nóvum a keresés enyhe átszabása, amelynek értelmében az egybeírt karakterláncok vagy a matematikai műveleteket tartalmazó kifejezések címsorba írásakor a böngésző nemcsak a helyi hálózaton próbálja megtalálni a kiszolgálót, hanem a háttérben az alapértelmezett keresőn is lekéri az eredményeket. Ez a viselkedés a belső konfigurációs felületen az about:config alatt megváltoztatható.

Mozilla: Firefox 33

Mozilla: Firefox 33

Keresési javaslatok a Firefox kezdőoldalon (about:home) és az új lapon (about:newtab).

Gyorsabb JavaScript string-kezelés

A múlt hónapban debütált generational garbage collection után ebben a kiadásban a karakterfüzérek feldolgozásának teljesítménye növekedett, és sikerült csökkenteni a memóriahasználatot is. A belső UTF-16-os reprezentáció mellett megjelent a Latin1-es ábrázolás is, amely – ha éppen használható – sokkal kedvezőbb teljesítményt nyújt. Emellett az eredetileg használt UTF-16 ábrázolású stringek kezelése is javult. A fejlesztés körülményeit és az eredményeket, ebben a blogbejegyzésben lehet elolvasni.

Főszálon kívüli leképzés

Az két éve újraírt androidos Firefoxban már megvalósított leképzés kiszervezése most megjelent a Firefox windowsos verziójában is. Ennek az átalakításnak a célja, hogy a böngésző működése minél folytonosabb legyen.

Mozilla: Firefox 33

Mint a legtöbb asztali alkalmazást, a Firefoxot is egy eseményvezérelt hurok irányítja. Jelenleg ez az eseményhurok nagyon sok eseményt szolgál ki, mint pl. az oldal elrendezését, kirajzolását, a képek kitömörítését és a JavaScript futtatását. A böngésző mindent megtesz, hogy gyorsan kezelje az eseményeket (néhány ezredmásodperc), és felossza a hosszabb feldolgozási időt igénylő műveleteket – mint például a képek dekódolása. Bármilyen esemény – mint például a rosszul megírt JavaScript-kód –, ami túl sokáig tart, az hatással van az alkalmazás folyamatosságára, lassú lesz a végrehajtás, és a rajzfrissítések, az animációk és a videók meg-megakadnak.

Mozilla: Firefox 33

Valamennyi weboldal számos rétegbe van szervezve (háttér, vászon, videó, webes tartalmak, fix pozíciójú elemek, animáltak). Amikor ezek a rétegek frissülnek, a képernyőre kell lapítani, leképezni – végső formában. Ezt a folyamatot nevezik „leképzésnek, kompozíciónak”. Jelenleg ez a kompozíció a fő eseményhurokban található. Míg a komponálás tovább terheli az eseményhurkot, a tapasztalatok szerint a terhelés nem túl nagy, szinte elhanyagolható. Egy ideális világban ennyi elég is lenne, de bármely hosszú futású folyamat hatására a böngésző akadozása szemmel láthatóvá és érezhetővé válhat, ezt lehet elkerülni a Off Main Thread Compositing (OMTC) megoldással.

H.264 támogatás WebRTC-ben

Egy ideig a Mozilla kizárólag a nyílt kodekek használata mellett tört pálcát, és a Firefoxban is ez volt tetten érhető, például a WebM kodek kiemelt támogatásával. A Google által gründolt WebM egy nyílt forráskódú és további licencdíjaktól mentes kodek, ezzel szemben a szórakoztatóelektronikai termékek széles köre által használt H.264 – bár rendelkezik nyílt forráskódú implementációval – licencdíjaktól terhelt. Ennek egy részétől MPEG LA szakmai tömörülés – a megjelenítői oldalon – eltekint, ám az előállítás továbbra is igényel licencelést, és ezzel kapcsolatban merülnek fel költségek.

A licencköltségekkel kapcsolatban a Cisco nemrég tett egy nagylelkű felajánlást, amellyel az OpenH264 nevű implementációjával nyílt forráskódúvá tette saját H.264 kodekjét, és ezzel párhuzamosan átvállalja az összes felmerülő licencköltséget.

A Firefox ezt a kodeket is használhatja a WebRTC-n keresztül folyatott kommunikációhoz. Az ehhez szükséges csomagot a Firefox közvetlenül a Ciscótól töltheti le, igény esetén. A <video> tagekben lévő videókat azonban nem ezen a kodeken keresztül játssza le, mert ez a kodek nem támogatja a stream videókban gyakran használt high profile-t.

A Mozilla továbbra is kiáll a teljesen szabad és nyílt internetért, amelynek egyik fontos eleme a szabad kodekek, mint például a daala.

További fejlesztések

  • új CSP (Content Security Policy) háttérszolgáltatás
  • HTTP proxy használata HTTPS kapcsolaton keresztül
  • a munkamenet-visszaállítás megbízhatóságának növelése

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében találhatóak.

Videó küldése Chromecast és Roku eszközökre

Újabb érdekes szolgáltatás került a mobil Firefoxba. A böngésző segítségével a Roku vagy Chromecast eszközökre küldhető stream – wifin keresztül – közvetlenül a TV-re.

Mozilla: Firefox 33

Az ikonra kattintva küldhető át a stream az eszközre, videó, weboldal, vagy bármely internetes tartalom.

Általános újdonságok a mobil verzióban

  • modern kinézetű űrlapelemek
  • új CSP (Content Security Policy) háttérszolgáltatás
  • gyorsabb JavaScript string-kezelés
  • polírozott lapkezelés:
    • bezárt lapok visszaállítása
    • bezárt lapok listája
    • összes lap bezárása
    • gyorsváltás egy másik lapra az új lap képernyőn

Letöltés

A legújabb Firefox, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A Firefox ESR verziójának letölthető innen.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

A Thunderbird letölthető új verziójában megjelent hibajavítások listája és a közzétett biztonsági hirdetmények.

A SeaMonkey 2.30-as aktuális verziója innen érhető el.

Azóta történt

Előzmények

  • Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

    Egy izgalmas és sikeres év után tekintsük át együtt, hogy milyen eseményeken vettek részt tavaly a mozillás önkéntesek. Mi az, amit sikerült bemutatnunk, milyen programokat szerveztünk. Szerintetek mi az, ami még és már hiányzik?