Gyorsabb lesz a Firefox 13

A Mozilla a tavalyi év végén Project Snappy név alatt dedikált projektet indított a Firefox reakcióidejének általános javítására. Ebben több olyan részterületet határoztak meg, melyek fejlesztése összesítve látványos gyorsulást hozhat a böngésző napi használata során. A munka egyes lenyomatai ugyan már a Firefox 11-ben megjelentek, de látványos eredményeket a jelenleg béta-stádiumban lévő, az ütemterv szerint június 5-én véglegesített Firefox 13-ban láthatnak majd a felhasználók.

Arról, hogy pontosan mit várhatunk ebben a kiadásban, a böngésző fejlesztéséért felelős programmenedzser, Lawrence Mandel egy blogposztban számolt be nemrég. Az első terület a lapok betöltése. Ha a Firefox rengeteg nyitott lappal lett bezárva, az indulása hosszú ideig tarthat, mert a felhasználó a munkát csak azt követően tudja megkezdeni, hogy mindegyik betöltődött. A Firefox 13-ban ez nem így lesz: ebben a verzióban csak az aktív lapot tölti be indulásnál a böngésző, a többit majd akkor, amikor aktívak lesznek, azaz kiválasztjuk őket – így jóval hamarabb fel tud állni a program.

Javítottak a nem használt memóriaterületeket felszabadító ciklikus garbage collector (szemétgyűjtő) hatékonyságán is: ez kevesebb időt tölt a használatban lévő területek vizsgálatával, aminek köszönhetően ritkulnak a munka közbeni rövid szünetek. A harmadik terület, ahol javulás várható, az indulás. A Mozilla programozói a startfolyamatban számos erőforrás-pazarló rutint találtak, a Firefox 13-ban ezekből többet (a fájlhívásokat, az audiósessionöket,az IO- és „fogd és vidd” műveleteket) optimalizáltak. Az indulási folyamat gyorsítása ezzel nem zárult le, a betöltődés gyorsasága terén a következő kiadásokban további javulás várható.

Ezek mellett a Project Snappy a jövőben olyan területekre koncentrál majd, mint a memóriahasználat, a leállás gyorsasága, a hálózati gyorsítótár, a menük és a grafika – olvasható a blogposztban.

Azóta történt

Előzmények