Technológiával a pofátlanul parkolók ellen

Habár különböző mértékben, de a világ minden országában problémát okoz, hogy arra jogosulatlanok – közönségesen fogalmazva: a tahók – szemrebbenés nélkül elfoglalják azokat a parkolóhelyeket, amelyeket a mozgássérültek számára jelöltek ki. Ha az etikai oldalát nem is vesszük, a „csak öt percre álltam meg, mindjárt megyek” mentalitásból fakadó gyakorlat miatt gyakran okoznak kellemetlenséget azoknak, akik rászorulóként nem, vagy céljuktól sokkal messzebb találnak helyet.

A jó néhány parkolási technológiát kifejlesztő új-zélandi cég, a Car Parking Technologies (CPT) ezért dolgozott ki egy olyan megoldást, melytől azt várják, hogy csökkenti a visszaélések számát. A megoldás viszonylag egyszerű: a mozgássérült autójában elhelyeznek egy elektronikus azonosító eszközt, melyet a parkolóhelyre telepített érzékelő le tud olvasni, és ha olyan autó áll oda, amely nem rendelkezik az azonosítóval, akkor a rendszer értesíti a parkolási cég munkatársát, vagy a rendőrséget.

A technológiát várhatóan már az idei év elején elkezdik felszerelni a megrendelőknél. Új-Zélandon a hivatalos adatok szerint összesen 120 ezer, autót használó mozgássérültet tartanak nyilván.

A technológia önmagában természetesen nem megoldás, hiszen Új-Zélandon is szükséges egy hivatalos személy fellépése a sikerhez. De a magyar viszonyokat ismerve sajnos nálunk még ennyi eredményt sem hozna egy ilyen megoldás, hiszen nem is a jeladók buherálása kezdődne meg, hanem egyszerűen hivatalosan szereznék be azok is, akiknek ez nem járna.

Azóta történt