Mondhat-e nemet a robot?

Házassági ajánlatra, szexre, vagy úgy általában. Megtagathatja-e a gép a parancsot, ha emberi tulajdonságokkal ruházzák fel?

Érdekes kérdésekről vitáztak a másodjára megrendezett Love and Sex with Robots konferencián, amit végül a Goldsmiths Egyetemen, Londonban tartottak, miután Malajzia kormánya mégsem engedélyezte a programot. Felmerült például, hogy honnantól számít robotszexnek a gépekkel történő intimitás, lehessen-e ember-gép házasságot kötni, és egy ilyen felkérésre mondhatnak-e nemet a robotok. Az egyik népszerű szexbaba-gyártó, a RealDolls a rendezvényen jelentette be, hogy valószínűleg már jövőre piacra dobják a mesterséges intelligenciával felruházott szexjátékaikat.

A panelbeszélgetések során számos probléma felmerült, mint az a kérdéskör, hogy ha egy robot emberi viselkedéssel bír, akkor úgy is kell-e kezelni, tehát lesznek-e jogai a robotoknak, mondhatnak-e nemet a házasságkötésre. Ezt még a jelenlévők nagy része is hátborzongatónak találta.

Szerelem, szerelem...
Szerelem, szerelem... (forrás: RealDoll) [+]

A másik fő irány a virtuális valóság volt a konferencián, kiegészítve a "teledildonics" fejlesztésekkel, melyek két egymástól távol élő ember szexuális életét könnyítené meg úgy, hogy a felek mozdulatait digitalizálja és adja vissza gépek segítségével a másik oldalon.

Ezen a területen kiemelkedő eredményeket ért el a japán Keio Egyetem, itt fejlesztették ki ugyanis a Teletongue rendszert. Az Arduino alapú eszközt diákok fejlesztették, működéséhez az egyik résztvevő nyalogatja, vagy szájába veszi az érzékelőkkel telepakolt testrész formájú eszközt (az egyetemen egy fület terveztek), a másik oldalon pedig hang és vibráció kíséretében adják át a partner cselekvését.

A záróbeszédet dr. David Levy mondta, aki szerint már most is nagymértékben függünk a robotoktól, ezért a gépi partner gondolata logikus folytatása a trendnek. "A következő 10 évben teljesen reális, hogy olyan szoftverrel lássuk el a robotokat, mellyel minden igényt ki tudnak elégíteni, amit az emberek egy párkapcsolatban elvárnak (kedves, türelmes, szerető, gondoskodó)." Hozzátette, néhányan szeretnek veszekedni, számukra akár agresszív viselkedésmintákat is biztosíthatnak a gyártók.

Azóta történt

Előzmények