Adatvédelmi kihívások a mobil-egészségügyi alkalmazásoknál

Ma már vérnyomást és vércukorszintet is lehet mérni mobil-egészségügyi alkalmazásokkal, de segítségükkel akár agyi funkcióinkról is gyorsan információkat szerezhetünk. Rengeteg hasznos életmódjavító alkalmazás található már a piacon, azonban az általuk használt és tárolt adatok új kérdéseket vetnek fel adatvédelmi szempontból: „Mivel a felhasználók az elektronikus alkalmazásokban gyakran az egészségügyi állapotukra vonatkozó információkat is megosztanak, az alkalmazások területén biztonságos, de mégis korszerű adatvédelmi szabályozás szükséges” – hívja fel a figyelmet közleményében Ódor Dániel, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

Hirdetés

A szakember kitér arra, hogy napjainkban az egészségügyi ellátás rendszereinek Európa-szerte új kihívásokra kell felkészülniük a fokozódó költségvetési nyomás és a népesség elöregedése következtében. E kihívásokkal szembeni egyik eszköz lehet a mobilegészségügy fejlesztése, amely a betegségek korai felismerésének lehetővé tételével, a megelőzésre való koncentrálással és az egészségügyi ellátó rendszer hatékonyságának növelésével akár 99 milliárd eurós megtakarítást is eredményezhet (az Európai Bizottság – EB – számításai szerint). A mobiltechnológia fejlődése nagymértékben elősegítheti az egészségügyi szolgáltatások hatékonyságát és minőségét.

Az EB úgy véli ugyanakkor, hogy a gyorsan fejlődő mobil-egészségügyi szektorban aggályokat vethet fel a gyűjtött adatok megfelelő feldolgozása, kezelése és biztonsága, amelyeket olykor egy unión kívüli, harmadik országban dolgoznak fel a szolgáltatók. „Ezek az információk sok esetben olyan személyes adatok, amelyek alapján közvetlenül vagy közvetve beazonosíthatóak az egyes emberek és egészségi állapotuk” – figyelmeztet Ódor Dániel. „Ráadásul az egészséggel kapcsolatos adatok a magyar szabályozás értelmében különleges adatnak minősülnek, amelyeket csak előzetes írásbeli engedély birtokában lehet kezelni. Ez a követelmény ugyanakkor nem tűnik reálisan teljesíthető feltételnek a mobilalkalmazások területén.”

A határon átnyúló szolgáltatásoknál még kényesebb a helyzet

A határon átnyúló mobilalkalmazás szolgáltatásoknál még hatványozottabban jelentkezik a mobil-egészségügyi szolgáltatások közös adatvédelmi szabályozásának hiánya – figyelmeztet a jogász szakember. Az Európai Unió teljes területén alapvető jog a személyes adatok védelme, amelyet az Alapjogi Charta is kifejezetten nevesít, a mobilalkalmazások adatvédelmi követelményeire ugyanakkor egyelőre csak iránymutatások találhatók. Ezzel egyidejűleg állandó versenyfutás tapasztalható a jogi szabályozás és a gyors technológiai fejlődés között. Annak érdekében, hogy a jogi szabályozás megfeleljen a gyors technikai fejlődés miatti új kihívásoknak, a kérdésben nyilvános konzultációt indított az EB, melynek kiértékelése az idei év végén várható.

A bizottság a felmérés eredményeinek birtokában új ajánlásokat fogalmaz majd meg a gyártók és az alkalmazásfejlesztők felé. „Mindez várhatóan lehetővé teszi, hogy olyan adatvédelmi szabályok szülessenek ezen a területen, amelyek megfelelő biztonságot nyújtanak a polgároknak, de a gyártók elé se állítsanak lehetetlen követelményeket.” – mutat rá Ódor Dániel.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények