Ezzel a szemüveggel az AVG keresztbetett a Facebooknak is

Hirdetés

A főként a vírusvédelmi megoldásairól ismert AVG a világ legnagyobb mobilos találkozójára, a most zajló barcelonai MWC-re (Mobile World Congress) különleges fejlesztéssel készült: egy olyan szemüveggel, mely jelentősen megnehezíti az arcfelismerő szoftverek működését.

AVG adatvédelem szemüveg

A jelenleg még csak a prototípus szintjén lévő, „láthatatlanná tévő” szemüveg két módon védi a felhasználóját a digitális azonosítástól. Egyrészt infravörös LED-eket ágyaztak a szemüvegbe a szem és az orr környékére: ez a fény az emberi szem számára nem érzékelhető, ugyanakkor az arcot figyelő kamera működését megzavarja. Ám sok mobiltelefon kamerája képes az infravörös fényt kiszűrni, ezért nem tökéletes a megoldás.

AVG adatvédelem szemüveg

Ahogy a másik sem, amelynél egy különleges fényvisszaverési tulajdonságú fóliával vonják be a keretet, amely vakus fényképezésnél olyan hatást eredményez, mely szintén lehetetlenné teszi az arcfelismerő szoftver használatát. Ennek viszont az a hiányossága, hogy csak vakuhasználatnál működik.

AVG adatvédelem szemüveg

Mivel prototípusról van szó, a mintapéldányokon még meglehetősen durva kidolgozás látható, de ha cég valóban komolyan gondolja, hogy termék lesz a fejlesztésből – és nemcsak marketingkampány az egész –, akkor nyilvánvalóan barátságosabb megvalósításra lehet számítani. Még akkor is, ha az AVG tájékoztatójában kiemeli, hogy rövid időn belül senki ne várjon kész terméket, ugyanis ennél a fejlesztésnél nem a dizájnra koncentrálnak, hanem az adatvédelmi hasznosításon töprengenek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AVG

Azóta történt

Előzmények