Egy hiba miatt bárki vehetett diszkontáron Windows 8-at

Felhasználók vették észre a múlt héten, hogy az ún. Windows Upgrade Offer weboldalán 15 dollárért (itthon körülbelül 4300 forintért) bárki hozzájuthatott egy Windows 8 Pro frissítéshez. Amint arról többször írtunk, ez a program Windows 7-tel szállított számítógépek vásárlóinak ad lehetőséget arra, hogy kedvezményesen szerezhessék be az operációs rendszer új, 8-as kiadását.

A feltételek szerint a diszkontáras frissítést azok kérhetik, akik 2012. június 2. és 2013. január 31. között vásároltak olyan számítógépet, melyen előtelepített Windows 7 Home Basic, Home Premium, Professional vagy Ultimate operációs rendszer található. Ahhoz, hogy a lehetőséggel élni tudjanak, regisztrálniuk kell a program weboldalán, és néhány személyes adat mellett meg kell adniuk a jogosultságot igazoló információkat is, többek között a kereskedő és a gyártó nevét, a PC típusát és az operációs rendszer termékkulcsát.

Csakhogy a beszámolók szerint az oldal a megadott információk hitelességét egyáltalán nem ellenőrizte, és ha őszi vásárlási dátumot adott meg a kitöltő, még a PC-re előtelepített Windows 7 termékkulcsát is elfelejtette bekérni. A gyakorlatban így teljesen fals adatok megadásával bárki hozzájuthatott ahhoz a promóciós kódhoz, amellyel az amúgy 40 dollárba kerülő frissítést 15 dollárért megkapta.


Egy kamu adatokkal kitöltött űrlap (Forrás: TNW)

Feltehetően az interneten megjelent tippek hatására a Microsoft tegnap befoltozta a hibát: most már minden esetben meg kell adni az OEM termékkulcsot is a promóciós kód igényléséhez. Azt a vállalat nem árulta el, hogy a hiba a Windows Upgrade Offer regisztrációjának augusztus 20-i startja óta fennállt-e, vagy csak újabban került a rendszerbe.

Steve Ballmer vezérigazgató nemrég árulta el, hogy az október 26-i premier óta eltelt néhány napban „több mint 4 millió” Windows 8 Pro Upgrade-et adott el a vállalat.

Azóta történt

  • A Windows 8 sem törhetetlen

    Az új rendszerben is megtalálták az első kritikus hibákat, de csak több egyidejű kihasználásával lehet hatékonyan támadni.

Előzmények