A Windows 7 nálunk is utolérte az XP-t

Történelmi előzés küszöbén állunk a magyarországi operációsrendszer-statisztikában: a hosszú évek óta piacvezető Windows XP egy-két héten belül várhatóan a második helyre szorul vissza. A tizenegy évvel ezelőtt kiadott verziót az annak részesedését szorgalmasan morzsoló Windows 7 tolja le a dobogó tetejéről, miután a múlt héten sikerült utolérnie. A Gemius által gondozott rankings.hu adatai szerint a november 4-én véget ért héten az XP részesedése 44,54, a Windows 7-é 44,53 százalék volt.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt „több mint száz” hazai weboldal használja, melyek közt van bank honlapja és népszerű hírportál egyaránt. A múlt héten közel 739 millió lapletöltés volt az alapja a mérésnek.

A mérések kezdetén, 2007 elején a Windows XP 94 százalék közeli piaci résszel rendelkezett, mely 2009 januárjában bukott 90, 2010 márciusában 80, 2010 decemberében 70, tavaly augusztusban 60, majd idén májusban 50 százalék alá. Ezzel párhuzamosan a Windows 7 – ha valamivel lassabb mértékben is, de – stabilan növelte a részesedését. A két rendszer harcába a két hete kiskereskedelmi forgalomba került, de hónapok óta tesztelhető legújabb kiadás, a Windows 8 eddig érdemlegesen egyelőre nem szólt bele.

A trend: Windows XP (zöld), Windows 7 (piros), Vista (kék), Windows 8 (narancs) (Forrás: rankings.hu)

A Windows 8 egyébként – amint arról korábban is írtunk már – lassabban terjed Magyarországon, mint a Windows 7 annak idején. 2009 májusának közepén, másfél hónappal az RC kiadását követően a Windows 7 részesedése már 0,7 százalék körül volt a hazai internetezők számítógépein, a kereskedelmi forgalmazás október végi megkezdéséig pedig 3,51 százalékig kúszott fel. A Windows 8 részesedése ennek a töredéke, 0,37 százalék volt csupán az október 26-i premier idején, és a múlt héten 0,52 százalékig emelkedett.

Ami az operációsrendszer-statisztika múlt heti további adatait illeti: a Windows Vista részesedése 3,17%, az iOS-é 1,59%, Mac OS X-é 1,25%, a Linuxé pedig 1,02% volt. A különféle Windows-kiadások részesedése a hazai internetezők számítógépein összesen 92,76 százalékos.

Amint arról annak idején hírt adtunk, a nemzetközi porondon a Windows XP trónfosztása már régebben megtörtént, noha mérésfüggő, hogy pontosan mikor. A StatCounter már bő egy évvel ezelőtt regisztrálta a Windows 7 előzését, míg a Net Applications adatai szerint csak idén augusztusban bukott világszerte a második helyre a Windows-matuzsálem.

Azóta történt

Előzmények