A Windows 8 után új hardverek is érkeznek majd a Microsofttól

A Microsoft tegnap ünnepélyes keretek között bocsátotta útjára legújabb operációs rendszerét, a Windows 8-at, de egy interjúban a vállalat vezetője pár napja már arról beszélt, hogy – többek között az új rendszerre építve – terveik szerint új eszközökkel jelenik meg a cég a piacon.

Kedvezmények ösztönzik az átállást

Mától az egész világon, így hazánkban is mindenki számára elérhető a Windows 8. A cég bemutatói rendre a rendszer sokoldalúságát, egységesítő jellegét hangsúlyozzák: „Nincs még egy operációsrendszer-család, amely asztali gépen, notebookon, táblagépen és mobiltelefonon ugyanazt a rendszert nyújtaná felhasználóinak, fejlesztőinek és üzemeltetőinek” – fogalmaz a hivatalos bejelentés. Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója is azt emelte ki, hogy „a Windows 8 képes arra, hogy kihozza az internetből és a felhőből a maximumot. Ráadásul akárhány és akármilyen eszközt használunk – táblagépet, okostelefont, vagy PC-t – a Windows 8 segítségével mindig a jól megszokott, »testre szabott« környezetben találhatjuk magunkat. Az új korszaknak új eszközei és új kütyüi lesznek, ezeket pedig a Windows 8 kelti leginkább életre. És ez újradefiniálja a felhasználó és a Microsoft közötti kapcsolatot is” – fogalmazott a szakember.

A Windows 8 két változata lesz elérhető kiskereskedelmi forgalomban, a Windows 8 és Windows 8 Pro. Az üzleti felhasználók számára a Windows 8 Enterprise verzió kínál megoldást a mobil hatékonyság növelésére, egyebek mellett a Windows To Go, a Direct Access és a BranchCache funkciókkal, valamint az olyan továbbfejlesztett biztonsági képességekkel, amilyen például a BitLocker és az AppLocker.

A Windows 8 új generációjával egy időben új taggal, az ARM processzorra épülő táblagépekre tervezett Windows RT-vel bővül a Windows-család, amelyet a felhasználók az eszközökön előtelepítve vásárolhatják meg.

Windows 8

A Windows 8 a már meglévő számítógépekre kedvezményesen telepíthető: azok a felhasználók, akik Windows 7 operációs rendszerrel előtelepített számítógépet vásároltak 2012. június 2-át követően, mindössze 14,99 euróért juthatnak hozzá a Windows 8 Pro változathoz. Az ajánlat 2013. január 31-ig érvényes, melyre a hivatalos oldalon lehet regisztrálni.

Azon felhasználók, akik korábban vásárolt eredeti Windows 7, Windows Vista vagy Windows XP rendszerrel rendelkeznek, szintén kedvezményesen frissíthetnek Windows 8 Pro rendszerre. A Windows 8 Pro frissítés letölthető verziójának promóciós ára 9 000 forint, míg a nagyobb elektronikai áruházláncokban kapható, telepítő DVD-t is tartalmazó kiadásának ajánlott végfelhasználói ára 17 990 forint.

Saját rendszerhez saját hardver?

A bejelentéshez kapcsolódva Steve Ballmer a BBC-nek adott nemrég exkluzív interjút, ahol a korábbi pletykákat megerősítve kijelentette, hogy ahol piaci lehetőséget látnak, ott mindenképpen megjelennek a felhasználói igényeket kielégítő új hardverekkel is.

Habár egy bizonyos mértékű hardverkínálat mindig is része volt a Microsoft portfóliójának (pl. az Xbox vagy a Kinect, hogy csak a legújabbakat említsük), a nyáron igen nagy feltűnést keltett Ballmer, amikor bejelentette, hogy Surface néven saját táblagépet dobnak piacra. A PC-gyártók nem igazán lelkesedtek azért, hogy a Microsoft belép az ő játékterükre, különösen a Dell vezetői bírálták élesen a redmondi cég új koncepcióját.

Pedig mindezt a Microsoft nagyon komolyan veszi. A most megjelent új rendszerek – egyelőre még erősen vitatott – radikális változtatásai egy karakteres saját irányt jeleznek. Ezek egyike a már megszokott asztal helyére lépő „csempés” kezdőfelület, amely egyértelműen az érintőképernyős eszközökre való hangsúlyáthelyezést mutatja, illetve az ARM-processzorokra tervezett Windows RT. Vagyis a Microsoft a hagyományos asztali szegmens megtartásával, annak modernizációjával kíván fokozatosan versenyre kelni az Apple-lel, illetve az androidos rendszerekkel a mobil eszközök piacán.

Ballmer mindenesetre határozottan jelentette ki, hogy a hardveres és a szoftveres kihívások mellett cége meg fog felelni azoknak az elvárásoknak is, amelyek az egyre terjedő felhőrendszereknek köszönhetőek.

Azóta történt

Előzmények