Nem játszik le DVD-t a Windows 8

A Microsoft a múlt hétvégén bejelentette, hogy a Windows 8 egyik kiadása sem támogatja majd gyárilag a DVD-lejátszást, ez a lehetőség csupán a külön megvásárolható kiegészítőben, a Windows Media Center csomagban lesz elérhető. A vállalat a döntést az optikai lemezek visszaszorulásával, a filmnézési szokások változásával indokolja, és azzal, hogy egy fokozatosan szűkülő felhasználói csoport igényeinek kielégítése nem indokolja a szükséges licencdíjak általános megfizetését.

Az operációs rendszer fejlesztéséért felelős Microsoft-vezető az erről szóló blogposztban, illetve az azt kiegészítő FAQ-ban felidézi, hogy a Windows Vista esetében még kiadásonként változott, hogy elérhető volt-e a natív DVD-támogatás. A Vista Starter, Home Basic, Business és Enterprise változatokból például hiányzott ez a szolgáltatás, noha a PC-gyártóknak megvolt a lehetősége arra, hogy külön díjért ezekben is biztosítsák. A Windows 7 esetében aztán általánosan biztosított funkció volt a DVD-lejátszás, kivételt csak a fejlődő piacokra szánt Starter és Home Basic verziók képeztek.

Hirdetés

Fölösleges licencek

Ahhoz, hogy egy termék használható legyen DVD-lejátszásra, meg kell fizetni az ehhez szükséges licenceket, ami ebben az esetben jellemzően az MPEG-2 videótömörítési eljárás után az MPEG LA-nak, illetve a Doby Digital AC-3 hangtömörítési módszer után a Dolbynak fizetendő díjból áll össze. Előbbi 2 dollár eszközönként, az utóbbi pedig készüléktípustól és volumentől függően változó összeg. Tekintve a Microsoft Windows elterjedtségét, a DVD-licencek összege éves szinten több száz millió dollárra, az operációs rendszer életciklusa alatt pedig több mint egymilliárd dollárra rúg.

A szoftvervállalat megbízásából készült felmérések szerint ennek az általános licencnek a megfizetése egyre kevésbé indokolható a Windows esetében. A számítógép-használók körében egyre kevésbé jellemző a DVD-nézés, és egyre inkább terjednek az olyan online források, mint a YouTube, a Netflix és a Hulu. Az Egyesült Államokban például – idéz egy friss prognózist a cég – az idén az internetes videófogyasztás meg fogja előzni a fizikai adathordozókon terjesztett filmek forgalmát. Ráadásul: ma már egyre kevesebb számítógépben található beépített optikai meghajtó.

Csak a Windows Media Centerben

E fejleményekre tekintettel döntött úgy a Microsoft, hogy a Windows 8-ban a Media Player nem fog tudni DVD-lemezeket lejátszani, sem sugárzott vagy kábeles televízióadásokat megjeleníteni. Akik e funkciókat használni szeretnék, a korábban Windows Anytime Upgrade néven ismert, most „Add Features to Windows 8” névre átkeresztelt szolgáltatásban meg kell vennie a Windows Media Center csomagot, mely a Windows 8 Pro változatára telepíthető. A sima Windows 8-at használók az ún. Windows 8 Pro Pack telepítésével tudnak frissíteni: ezzel a Windows 8 Pro funkcióit és a Windows Media Centert is megkapják egyben. A pakkok árát egyelőre nem hozta nyilvánosságra a cég. Jó tudni, hogy a DVD-támogatás ezek telepítését követően is csak a Media Centerben lesz elérhető, a Windows Media Playerben nem.

A DVD-támogatás hivatalos útja
A DVD-támogatás hivatalos útja

A Microsoft szerint a gyártók azokhoz a konfigurációkhoz, melyekbe optikai meghajtót építenek, nagy valószínűséggel csomagolni fognak olyan szoftvereket, amelyekkel biztosítják majd a DVD-lejátszás lehetőségét – de ez az ő döntésük.

Azóta történt

Előzmények