2012-ben még nem lesz sikeres a PC-piacon a Windows 8

Nemrég jelent meg az IDC piackutató tanulmánya, mely a jövő évi szoftverpiaci helyzetet próbálja megjósolni (Worldwide System Infrastructure Software 2012 Top 10 Predictions). A borsos áron kínált jelentés nem okozott volna nagy feltűnést, ha nem tartalmaz egy olyan pontot is, mely a várhatóan a 2012 második felében megjelenő Windows 8-ra vonatkozik, és itt nem állítanák azt a kutatók, hogy a Microsoft operációs rendszerének csak mérsékelt sikere lesz a PC-piacon.

Az IDC elemzői több okot felsorolnak, mely miatt az új operációs rendszer jövőre nemhogy nem fogja megismételni a Windows 7 sikerét, de jelentős mértékű csalódást fog okozni üzleti szempontból. Az egyik elem az, hogy mind a magánfelhasználók, mind a cégek csak nemrég álltak át a tapasztalatok szerint nagyon jól működő, a legtöbb igényt kielégítő Windows 7-re, vagyis nem lesz rá semmilyen racionális okuk, hogy máris újabb rendszert telepítsenek (az őszi adatok szerint a gépek 33-38 százalékán fut Win7, körülbelül annyin, mint ahányon még mindig XP). Az IDC előrejelzését támogatja, hogy a szaklapok által megkérdezett üzleti szereplők sem sietnek a váltással: sokan a közelmúltban migrálták rendszerüket a Windows 7-re, akadt közülük olyan nagycéges képviselő, aki azt mondta, valószínűleg ugranak, kihagyják a Windows 8-at, majd csak a rá következő OS-re frissítenek.

A szkepticizmus másik oka, hogy a Microsoft szándéka szerint egy univerzális rendszert kíván a Windows 8-cal létrehozni, de a mobil eszközökön hatékony új felhasználói felület, a Metro a konzervatívabb, az évtizedek óta használt navigáláshoz hozzászokott felhasználók támogatását mindeddig nem igazán nyerte el – ez még akkor is fontos tényező lehet, ha a cég ígérete szerint a Windows 8 használható lesz a hagyományos felülettel is.

Mindezek a megállapítások természetesen csak a PC-piacra vonatkoznak, a Windows 8 sikerét összességében valószínűleg az fogja eldönteni, hogy a mobil eszközök piacára, főként a trendi tabletekre mennyire lesz képes betörni.

Azóta történt

  • Belassult a PC-piac

    A tavalyi év utolsó negyedéve nem volt sikertörténet, a nagy vesztes az Acer és a HP volt.

Előzmények