Kevesebb kötelező újraindítás lesz a Windows 8-ban

A felhasználók gyakori panasza, hogy a Windowsoknál nagyon gyakran kell a frissítések telepítése után újraindítani a számítógépet, hogy a változtatások érvénybe lépjenek, ezért a fejlesztők egyik fontos célja volt a következő verzió, a 8-as kialakításánál, hogy e kötelező újraindítások számát a lehető legkisebbre redukálják – írta meg néhány napja a Windows 8 hivatalos fejlesztői blogjában a problémával foglalkozó hosszú bejegyzésében Farzana Rahman, a Windows Update-tel foglalkozó csapat menedzsere, aki így fogalmazott: a Windows 8 „újraindításai kevésbé lesznek idegesítőek”.

Hirdetés

Rahman kifejti, hogy sok olyan frissítés készül, melyekhez mindenképp szükséges az újraindítás – olyan kódváltoztatásokról van szó, melyek menet közben nem hajthatóak végre, a rendszer ugyanis használja az érintett fájlokat, ezért szükséges a leállítás –, a kérdés az, hogy ezt figyelembe véve miképp lehet optimalizálni a szükséges újraindítások számát. A Microsoft szakemberei ezért kiterjedt felmérést készítettek arról, hogy a felhasználók milyen módon veszik igénybe a Windows Update szolgáltatását. A Windows 7 esetében a korábbi hagyományokat követve a frissítések telepítésének módját illetően a felhasználó több opció közül választhat: automatikus, amikor elérhető, automatikus egy meghatározott időpontban, értesítés a frissítés megjelenéséről – ezek használati arányát mérték fel.

Windows 8

Mindezek a lehetőségek megmaradnak a Windows 8 frissítési mechanizmusában is, de némileg átalakítják a Windows Update működését a kevésbé zavaró frissítés érdekében. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a rendszer csak havonta egyszer, a minden hónap második hetében esedékes frissítőkedden kér újraindítást a biztonsági frissítések telepítése után. Ettől a módszertől csak a kivételesen nagy kockázatú veszélyek esetén megjelentetett rendkívüli javítások kiadásakor  térnek el, ilyen esetben nem halasztható az újraindítás.

Windows 8

A másik fontos változás az lesz, hogy a rendszer a szükséges újraindításról a felhasználót három nappal korábban tájékoztatja, majd ezt a figyelmeztetést az idő teltével többször is megismétli. Mivel sok panasz érkezett arra, hogy a frissítési értesítés felugró ablakban történő megjelenítése nagyon gyakran zavaró, ezért itt is újítottak, ezek az értesítések a jövőben a bejelentkezési képernyőn olvashatóak majd.

Azóta történt

Előzmények