Mégis letarolja a nagy cégeket a ChatGPT

Kifejezetten nagy cégekre szabott verziót dob piacra a ChatGPT-ből az OpenAI, azt remélik, hogy minden aggodalmat eloszlatnak.

Az AI-szektor egyik vezetőjének számító OpenAI egy olyan ChatGPT-verziót dob piacra, amelyet kifejezetten nagy cégekre szabott. Ezzel egyébként egyre nagyobb átfedésbe kerül az OpenAI és a céget támogató Microsoft szolgáltatáskínálata.

A ChatGPT Enterprise mindenesetre nagyobb biztonságot, magánszférát és gyorsabb hozzáférést garantál. Az első ügyfelek között ott van a Block, a Carlyle és az Estee Lauder is.

Az AI-őrületet elindító ChatGPT-t sokan használják a munkájuk megkönnyítéséhez, de általánosságban a munkáltatók ennek nem örülnek – többek között a vállalati titkok kiteregetése miatt. Bármit „etetnek meg” ugyanis a mesterséges intelligenciával, az felhasználja azt és másoknál is elérhetővé teheti, erre számos nagy vállalat botránya után többek között a Google is figyelmeztetett. A legtöbb nagy cég már tiltja, hogy a dolgozók külsős AI-szolgáltatást használjanak a munkájukhoz.

Ezt a trendet fordítaná meg a ChatGPT Enterprise, azt reméli az OpenAI, hogy a cégek merik majd használni. Ennek a használatához ráadásul Azure-előfizetőnek sem kell lennie a Microsoftnál (a ChatGPT-t az Azure OpenAI Service segítségével lehet elérni cégként).

Az OpenAI és a Microsoft egyre több egymást lefedő szolgáltatást indítanak, de még nem tiszta, hogyan versenyeznek az ügyfelekért.

A következő egy év során az OpenAI árbevétele a The Information szerint már 1 milliárd dollár lehet.

Előzmények