(Frissítve) Az Outlook.com nyárra átveszi a Hotmail helyét

Tavaly nyáron indította útjára a Microsoft az elmúlt években folyamatosan piacot veszítő Hotmail utódját, Outlook.com néven. Az azóta eltelt fél év során mintegy 60 millió felhasználó regisztrált az új levelező próbaverziójára, a cég pedig a hatalmas tesztelői bázisnak köszönhetően rengeteg visszajelzést kapott a minden elemében modern szolgáltatásról, és tegnap hivatalosan is késznek nyilvánította az Outlook.comot.

A Hotmail az első ingyenes webmail szolgáltatás volt 1996-os piacra lépésekor, és sokáig meghatározó fölénnyel vezetett. A 2000-es évek közepén azonban a gyorsabb, egyszerűbb, nagy tárhelyet biztosító Gmail kiütötte a nyeregből, és a Hotmail megújítására tett kísérletek a későbbiekben nem tudták megállítani a felhasználók elvándorlását. A minden ízében naprakész Outlook.com viszont csábító alternatívája lehet a Gmailnek.

A Microsoft a Google-t megelőzve integrálta új levelezőjébe a legnépszerűbb közösségi platformok elérhetőségét, így akár az Outlook.com felületéről is válaszolhatunk ismerőseink Facebook, Twitter, LinkedIn bejegyzéseire, és a jövőben érkező Skype integrációnak köszönhetően hang- és videohívásokra is képes lesz.  A felület a Windows Phone és a Windows 8 által kitaposott ösvényt követi - letisztult, sallangmentes, gyors reagálású. További pozitívum a reklámmentes levelezés lehetősége, a Microsoft azt mondja, hogy a konkurenciához képest 60%-kal kevesebb reklámot látnak az emberek az ő szolgáltatásukat használva. Az ingyenes e-mail fiókhoz természetesen SkyDrive felhőalapú tárhely is jár, alapesetben 7 GB.

A jelenlegi Hotmail felhasználók bármikor átköltözhetnek az új levelezőbe, levelezésük, névjegyzékük és beállításaik változtatás nélkül fogja várni őket az új felületen. A Microsoft állítása szerint az eddigi 60 milliós bázis meglepően nagy hányada nem a Hotmailről érkezett, ugyanakkor harmada Gmail használó, de konkrét számokat nem közöltek. A Hotmailt mintegy 360 millióan használják, ők egy ideig szabadon dönthetnek a migrálás időpontjáról, de valamikor a nyár folyamán a Microsoft automatikusan átrakja a régi postafiókokat az Outlook.comra. A @hotmail.com e-mail címek továbbra is megmaradnak és használhatóak lesznek, azaz ha a feladó a későbbiekben is hotmailes címünkre írna, a levél már az Outlook.com fiókba fog megérkezni.

Frissítés:

A bejelentést követő 12 óra alatt másfél millióan regisztráltak az Outlook.comra. Egy Microsoft szóvivő elmondta, hogy a kiugróan magas aktivitás az első sajtóhírek megjelenését követően, de még a Hotmail felhasználóknak kiküldött tájékoztató előtt indult.

A Microsoft nyárra tervezi a migráció lezárását, pontos dátumot azonban még nem közöltek.

Azóta történt

Előzmények