Nálunk is véget ér a Windows XP királysága

Hacsak a bő két hét múlva megjelenő Windows 8 nem szól bele a házi versengésbe, még az év vége előtt átveheti a vezetést a Windows 7 a hazai piacon. A tizenegy évvel ezelőtt kiadott Windows XP a mai napig a legelterjedtebb PC-s operációs rendszer a magyarországi internetezők számítógépein, noha a részesedését évek óta morzsolják az utódai. A trend a Windows 7 2009. októberi megjelenését követően felgyorsult, és mostanra – a Gemius által gondozott rankings.hu adatai szerint – a két rendszer részesedése közti különbség 3,2 százalékra apadt.

A hazai statisztikákat a Gemius a gemiusTraffic weboldalforgalom-elemző szolgáltatásával magyar oldalakon gyűjtött adatok alapján készíti. A piackutató közlése szerint ezt az eszközt „több mint száz” hazai weboldal használja, melyek közt van bank honlapja és népszerű hírportál egyaránt. A múlt héten közel 676 millió lapletöltés volt az alapja a mérésnek.

A mérések kezdetén, 2007 elején a Windows XP 94 százalék közeli piaci résszel rendelkezett, mely 2009 januárjában bukott 90, 2010 márciusában 80, 2010 decemberében 70, tavaly augusztusban 60, majd idén májusban 50 százalék alá. Ezzel párhuzamosan a Windows 7 – ha valamivel lassabb mértékben is, de – stabilan növelte a részesedését. A két rendszer harcába a küszöbön álló legújabb kiadás, a Windows 8 eddig nem szólt bele: ennek előzetesei mindössze 0,3 százalékos részesdésig jutottak, ami elmarad a Windows 7 megjelenés előtti teljesítményétől.

A trend: Windows XP (zöld), Windows 7 (piros), Vista (kék) (Forrás: Rankings.hu)
A trend: Windows XP (zöld), Windows 7 (piros), Vista (kék) (Forrás: Rankings.hu)

Ami a múlt heti számokat illeti: az egyelőre még piacvezető Windows XP részesedése Magyarországon 46,39% volt, a Windows 7-é 43,15%, a Vistáé 3,20%, a futottak még kategóriában szereplő Mac OS X 1,18, a Linux pedig 1,00%-ot gyűjtött össze. A különféle Windows-kiadások részesedése a hazai internetezők számítógépein összesen 93,16 százalékos.

A nemzetközi porondon a Windows XP trónfosztása már megtörtént, noha mérésfüggő, hogy pontosan mikor. A StatCounter már egy évvel ezelőtt regisztrálta a Windows 7 előzését, míg a Net Applications adatai szerint csak idén augusztusban bukott világszerte a második helyre a Windows-matuzsálem.

Azóta történt

Előzmények