Microsoft: kötelező ellenőrzés

A második félévtől kezdve csupán a legális Windowszal rendelkező felhasználók érhetik el a Microsoft letöltőközpontjának szolgáltatásait – közölte ma a szoftvervállalat magyarországi leányvállalata. A lépés az „Eredeti Windows - Valódi Előny” (Windows Genuine Advantage) néven elindított program újabb állomása.

Az illegális szoftverhasználat visszaszorítását célzó – és a legális felhasználólat jutalmazó – kezdeményezést tavaly ősszel indította el és idén februárban terjesztette ki Magyarországra is szoftvervállalat. Ennek részeként a felhasználók önkéntes alapon ellenőrizhették operációs rendszerük eredetiségét. A teszt elvégzésére különféle kedvezmények és ingyenes szoftverek – például a Photo Story 3 – ígéretével igyekezett ösztönözni a szoftvervállalat.

Nem sikertelenül, hiszen az angol nyelvterületen elsőként elindított központot alig 5 hónap alatt 5 millió felhasználó kereste meg. Magyarországon eddig több mint 30 ezer felhasználó látogatott el a letöltőközponton keresztül a program tájékoztató honlapjára, közülük 11 ezren éltek az eredetiségvizsgálattal. A jogtiszta Windowst használók által leginkább kedvelt, ingyenesen letölthető alkalmazások az eddigi tapasztalatok alapján a Windows Media Player 10 és a Photo Story 3 voltak – közölte a vállalat.

Az év második felétől azonban az ellenőrzés kötelezővé válik, és a letöltőközpontban felkínált frissítések és kiegészítések már csak a legális Windowszal rendelkező felhasználók számára lesznek elérhetők, miközben a kedvezményes ajánlatok köre tovább bővül. (Jelenleg szerény a választék, csupán a Photo Story 3 for Windows egyszerű képszerkesztő program és egyes játékszoftverek félárú megvásárlása szerepel a jutalmak között.) A Windows Update webhelyen és az automatikus frissítés funkción keresztül biztosított biztonsági frissítéseket nem érinti a szigorítás, azok továbbra is mindenki számára elérhetőek maradnak.

Azóta történt

Előzmények