Legális Windows egy dollárért

Hirdetés

A Microsoft sajátos megállapodást kötött az indonéz kormánnyal a közintézmények számítógépein használt kalózszoftverek legalizálásáról: Jakarta amnesztiában részesül, ha minden egyes illegális programot futtató komputer után 1 dollár jelképes összeget befizet a redmondi vállalatnak – írja a BBC. Cserébe a kormány vállalta, hogy a jövőben legális forrásokból szerzi be a Microsoft termékeit.

A BSA statisztikái szerint Indonézia büszkélkedhet a világon az ötödik legmagasabb szoftverillegalitási aránnyal: az országban használt programok 87 százaléka kalózmásolat. Ennél rosszabb mutatókkal csak Vietnam, Ukrajna, Kína és Zimbabwe rendelkezik. A helyi informatikai miniszter szerint az egyezség – melynek lehetőségét sajtóbeszámolók szerint az indonéz elnök májusi seattle-i látogatásán vetették fel – a Microsoft realitásérzékét dicséri. A szaktárca vezetője ugyanis állítja: a fejlődő országok zöme nem engedheti meg magának a legális szoftverek használatát. Becslések szerint az indonéz kormányzati intézményeknél 50 000 komputert érinthet az akció.

Frissítés: Időközben a Microsoft cáfolta az eredetileg az indonéz Jakarta Post című napilapban közölt hírt. Az AP hírügynökség beszámolójában a szoftvervállalat egyik szóvivője állítja: nem folyik ilyen amnesztiajellegű kormányzati licencprogram kidolgozása és bevezetése Indonéziában. Arról azonban, hogy ha minden alapot nélkülöz, miként kaphatott szárnyra a hír, nem szól a cáfolat.

Azóta történt

Előzmények