Újabb képek és videó a Microsoft tabletjéről


Tavaly szeptemberben már beszámoltunk a Microsoft tabletkoncepciójáról, a Courier néven futó projektről. Azóta nemigen lehetett hírt hallani róla, ám most az engadget újabb információkhoz jutott, s a hírt átvevő szaklapok többsége azon töpreng, hogy vajon ebből az érdekes ötletből tényleg lesz-e termék, vagy pedig besorolódik az ígéretesnek látszó, ám soha meg nem valósuló elképzelések közé.

A korábban látott képek alapján a Courier azért különösen érdekes, mivel koncepciója nagyon hasonló az Apple nemrég bejelentett, hamarosan a boltokba kerülő eszköze mögött álló elképzeléshez: egy tablet számítógép, mely azonban alkalmas egy speciális funkció, az e-könyv-, e-újság-olvasó szerepének betöltésére is. A kérdés azért igazán izgalmas, mert 2010-re nyilvánvalóvá vált, hogy a papíralapú újság- és könyvkiadás hagyományos modellje a végnapjait éli. A magyarországi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy egy átalakulási folyamat részesei vagyunk: az évszázadokon át működő újság- és könyvkiadás nem fog megszűnni, de jelentősen átalakul, feltehetően speciális, különleges, exkluzív igényeket fog kiszolgálni, ám a tömegtermelés (a napi és a heti sajtó, a könyvkiadás üzletileg igazán sikeres területeinek többsége) fokozatosan átvándorol a digitális terepre. Ám hogy ez hogyan, milyen eszközökkel, milyen üzleti konstrukciókban, milyen kereskedelmi rendszerben történik meg, még nem világos – maguk az érintett ipari területek szakértői is bizonytalanok ebben, keresik az utakat. (A probléma aktualitását jelzi, hogy Rupert Murdoch médiamágnás, a kiadói lobbi egyik erős embere épp a héten fejtette ki, hogy milyen elégedett az iPad-féle megoldásokkal.)

Habár a Microsoft egy számára eddig nem túl jól ismert, más cégek által már évek óta uralt területre merészkedne be egy Courier-féle tablet piacra dobásával, jelen esetben nincsenek akkora lemaradásban (sőt!), mint például a Google-lal folytatott internetes harcban: a piac, az igények, a megoldások még kavarognak, minden képlékeny, akár még piacvezetővé is válhatnak egy jól kitalált eszközzel, illetve a mögé illesztett üzleti elképzeléssel. Az eddigi nagy lépések főként az e-könyvek terjesztésére vonatkoztak (Amazon, Sony stb.), az e-újságra igazából még senki nem koncentrált, talán épp ezért tűnhet életképesnek a „digital journalra” is hangsúlyt helyezni.

Egy kicsi, könnyű hordozható eszközről van szó: két centiméternél vékonyabb, súlya nem éri el a fél kilót, összecsukható megoldásban, két, körülbelül 12 x 16 cm felületű olvasóra lehet számítani. Pontos adatokat még nem tudni, de az engadget információja szerint az Apple-lel versenyezni kívánó, a tabletekre szánt Tegra 2 platformra épülne a Courier, s valószínűleg a Zune HD, a Pink mintájára a Windows CE 6 futna rajta, s egy e-pen lenne a legfontosabb beviteli eszköze, valamint beépített kamera, fejhallgató is tartozna hozzá. A lap pletykaszinten azt is közölte – kétségeit hangoztatva –, hogy ez év harmadik-negyedik negyedévében akár piacra is kerülhet a Courier.

Azóta történt

Előzmények