A jövő e-tankönyve lehet a Kno

Nem véletlen, hogy a Microsoft még csak koncepcióállapotban létező projektje, a dupla kijelzős Courier felkeltette mind a szakma, mind a laikusok érdeklődését.

Nem véletlen, hiszen nagyon úgy tűnik az elmúlt néhány év kereskedelmi sikereit elemezve, hogy egy lassú, de borzasztóan fontos folyamatnak vagyunk tanúi: a számítástechnika harmadik korszakát éli, ha az elsőnek magát a technológia megjelenését tekintjük, másodiknak a PC térhódítását, akkor a harmadik a specializáció, a célhardverek időszaka lesz. Erre érzett rá kétségtelenül zseniális módon már az ezredforduló óta az Apple karizmatikus vezetője, Steve Jobs, aki ezt a hardverfelhasználási trendet képes volt üzleti modellekkel is összekapcsolni. Mindez nem jelenti azt, hogy a hagyományos felhasználási módok, a bevett platformok, gépek és szoftverek eltűnnének, „csak annyit”, hogy az iparág felhasználói oldala (a vállalkozói, rendszer-üzemeltetői és fejlesztési oldal más terület) a technológiai fejlesztések okán a korábbi időkben elképzelhetetlen igények kiszolgálása felé mozdul el.

Az egymással konkuráló vállalatok már többször vizionálták a „tévé-típusú” gépek megjelenését, s úgy tűnik, ez meg is történt (történik), főképp a mobil, hálózatképes eszközök miatt. A „geekek” időnként sírnak-rínak a kommercializálódás miatt, de hát egyrészt ez van, mivel a cégek az eladott termékekből élnek, másrészt kár nyavalyogni: a professzionális felhasználás, az ehhez tartozó szoftver- és hardverkultúra nem fog gyökeresen megváltozni – miért is történne ilyesmi? Attól, hogy egy átlagos tévéfelhasználónak elég pár gombot ismernie készüléke üzemeltetéséhez, még nem tűnt el (sőt!) az a technológia és szaktudás (meg az ehhez szükséges berendezések), amelyek arra valók, hogy az átlagfogyasztó a felkeltett igényeket kielégítő tartalmakat kapjon a háttérben lévő high-tech segítségével.

Hirdetés

Az egyik ilyen nagy ígéret némi meglepetésre a Microsofttól jött, akik a Courier projekt keretében (melyről inkább csak szándékosan vagy véletlenül kiszivárogtatott infókat ismerhettünk meg) igyekeztek összefogni az elmúlt néhány év fontos felhasználói igényeit, s azt mutatták meg, hogy miképp is kéne kinéznie egy, a táblagépből kiinduló számítógépnek, mely igen sok napi szintű, átlagos elvárást képes kiszolgálni. Ám – ahogy az IT café is beszámolt róla – a cég végül is úgy döntött, hogy (legalábbis egyelőre) jegelik a fejlesztést. Ami azért is érdekes, mert mind a szakmai közösségek, mind a laikusok részéről az utóbbi évek egyik legkedvezőbben fogadott Microsoft-tervezete volt a Courier.

Ám a napokban rendezték meg a gyakorlatilag az összes fontos technológiai cég részvételével zajló All Things Digital’s D8 2010 konferenciát, ahol egy gyakorlatilag ismeretlen, most induló cég, a szintén a Szilícium-völgyben bejegyzett Kno hozott elő egy terméket (nem koncepciót), amely a Microsoft elképzelése megvalósításának is tekinthető.

Az általuk bemutatott dupla, 14,1 hüvelykes IPS érintőképernyős (de e-pennel is rendelkező) szerkezet laptopnyi méretű, súlya kb. 3 kg, az ígéretek szerint 8 órát képes működni egy feltöltéssel. Ez a számítógép kifejezetten súlyosnak számít, ám nem szabad elfelejteni, hogy egyrészt kezdeti fejlesztésről van szó, másrészt pedig a iPadhez képest dupla súly sok plusz funkciót is jelent (arról nem is beszélve, hogy ha asztalra vagy más felületre fektetik fel, ez már nem is számít olyan sokat a használat szempontjából). Na meg persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy elsősorban a diákokat célozza a cég fejlesztése, akik számára a három kiló jelentősen kisebb, mint az eddig cipelt könyvek súlya.

A gépben egy Tegra 2 processzor van, 16 gigabájt a (flashes) tárolókapacitása (mely bővíthető 32 gigabájtra is), az operációs rendszere egy, a Chrome OS-hez hasonló, böngészőre épülő Linux. Az árról biztos információ nincs, a Cnet újságírói úgy becsülik, ezer dollár alatt kell legyen – ez jelenleg duplája az iPad alapárának és négyszerese például a Kindle egyszerűbb változatáénak.

A gép tesztjei ősszel kezdődnek, piacra dobásának tervezett időpontjáról egyelőre nincs információ.

A Kno gépe még nagy, súlyos, vastag és esetlen, emellett nagyon drága. Viszont ha megnézzük, hogy milyen igényeket képes kiválóan kiszolgálni (főként az oktatásban, ahol a diák egy teljes könyvtárat úgy hord magával egy eszközben, hogy a kettős képernyő a hagyományos PC-khez képest rengeteg lehetőséget nyújt számára), akkor csak azt kell megvárni, hogy kisebb, könnyebb, vékonyabb és olcsóbb legyen (ez csak fejlesztés kérdése), és akkor akár a Kno egy új varázsszó is lehet.

Azóta történt

Előzmények